Agronomic quality of the carrot under irrigation water salinity levels and organic fertilization

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2019.002.0001

Keywords:

Daucus Carota L, Saline Stress, Earthworm Humus, Principal Component

Abstract

This research aimed to evaluate the to evaluate the agronomic quality of the carrot under irrigation water salinity levels and types of organic fertilization through multivariate analysis. The experiment was carried out in a greenhouse at the Federal University of Campina Grande (UFCG). The treatments were five salinity levels (S1: 0.7, S2: 1.4, S3: 2.1, S4: 2.8, S5: 3.5 dS m-1) and two types of fertilization (soil without organic fertilization and soil with organic fertilization - earthworm humus). The experimental design was in randomized blocks with 3 replicates. At 90 days after emergence were evaluated the length plant height, leaf number, leaf area, lower and upper root diameter, fresh and dry root mass and total solids content (° Brix). The use of multivariate techniques proved to be a useful tool in the study between correlations of different irrigation water salinity levels and types of fertilization in order to verify the effect on the agronomic quality of carrot. The salinity level of 0.7 dSm-1 associated with fertilization with earthworm humus favored the agronomic quality of the carrot roots. The effect of salinity on high levels was attenuated by organic fertilization.

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Author Biographies

Barbara Davis Brito dos Santos, Universidade Federal de Campina Grande

Possui bacharelado em Agroecologia (UEPB). Foi estagiária da Unidade de Controle Biológico da Embrapa Algodão. Tem experiência em entomologia agrícola, especialmente nos seguintes temas: controle biológico com predadores, bioecologia, lepidópteros-praga.

Patrícia Ferreira da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Pós Doutoranda em Recursos Naturais pela Universidade Federal de Campina Grande.

Rigoberto Moreira de Matos, Universidade Federal de Campina Grande

Doutorando em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande.

Vitoria Ediclécia Borges, Universidade Federal de Campina Grande

Doutoranda em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande.

Jose Dantas Neto, Universidade Federal de Campina Grande

Técnico em Agricultura pelo Colégio Agrícola Vidal de Negreiros -CAVN (1974), possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba (1978), graduação em Direito pela Universidade Estadual da Paraíba (2000), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal da Paraíba (1984) e doutorado em Agronomia (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1994). Atualmente é professor Titular da Universidade Federal de Campina Grande. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Irrigação e Drenagem, atuando principalmente nos seguintes temas: irrigação, adubação, culturas bioenergéticas, forrageiras irrigadas, pegada hídrica e uso racional da água 

Vera Lucia Antunes de Lima, Universidade Federal de Campina Grande

Possui graduação em Engenharia Agrícola (1984) e mestrado em Engenharia Civil (1991) pela Universidade Federal da Paraíba e doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (1998). Atualmente é Professora Titular da Universidade Federal de Campina Grande-UFCG/PB. Tem experiência na área de Irrigação e Drenagem, com ênfase em Tecnologia e Problemas Sanitários de Irrigação, atuando principalmente nos seguintes temas:reúso de água; movimento de solutos; eficiência de irrigação; culturas irrigadas; drenagem de terras agrícolas; propriedades físico-hídricas do solo e impactos ambientais.

Published

2019-06-20

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