The cassava crop: the effects of soil correction on its agronomic characteristics, distributed at different times

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.007.0002

Keywords:

Manihot sculptures Crantz, Table mandioca, Silage, Productivity

Abstract

The state of Pará is the main producer of cassava roots in Brazil, where its cultivation is mainly carried out by small producers, although the state has higher productivity compared to other producing states, its low productive efficiency is linked to factors, mainly to the management and low fertility of the soils used for growing cassava. In order to evaluate the agronomic characteristics of the table cassava culture (Manihot esculenta crantz), submitted to the application of dolomitic limestone at different times. An experiment under field conditions was installed at the Federal Rural University of Amazonia, in the municipality of Belém-Pará. The buttery yellow variety was used. The experimental delineation adopted was in blocks at random, with 5 treatments and 5 repetitions, the treatments consisted of application of limestone at different times and doses in the planting area, the experimental units were composed of plots with dimensions of 1,8 wide and 6 m long spaced in 0,90 m between lines and 1.0 m between plants, totalling 12 plants per sample unit. The treatments appeared of application of limestone in two seasons before and at the time of planting: T1 without silage; T2 heating 30 days before planting with application of limestone 1,644 kg ha-1, T3 heating at planting with application of limestone 1,644 kg ha-1; T4 application of limestone 1,644 kg ha-1 + 20% at planting; T5 application of limestone 1,644 kg ha-1 + 60% ha-1 at planting. At 180 days after planting (DAP), the collection was carried out for the collection of phytometric data, using 2 (two) central plants within each plot for the evaluation of fresh mass of the aerial part: number of leaves; Fresh leaf dough. For the determination of dry matter, root, stem and leaf were used. It was found that for most variables analyzed at 180 DAP, they did not obtain significant responses to the Turkey test at 0.05 significance, for most characters such as: plant height, stem diameter, number of leaves, weight of fresh leaf mass, number of total roots, root length. Presented statistical difference except for the character weight fresh stem mass, number of commercial root, commercial root weight, total root weight, dry leaf mass, dry stem mass, dry total root mass.

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Author Biographies

Wagner dos Santos Ramos, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheiro Agrônomo, graduado pela Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA (2019). Durante o período de graduação exerci atividades extracurriculares na área de Desenvolvimento da Agricultura Familiar, estagiando na Secretária de Estado de Desenvolvimento Agropecuário e da Pesca -SEDAP, onde desenvolvi atividades referente ao programa Agricultura de Baixo Carbono (ABC), levantamento de dados, auxiliar em atividades de produção de documentos, visitas técnicas e produção de documentos para publicação, elaboração de relatórios, produção de arquivos em mídia (planilhas, gráficos, panfletos), auxiliar em planejamento orçamentário de produtos agropecuários para implementação de dia de campo para pequenos produtores rurais. Ainda na faculdade participei dos em treinamentos no núcleo de pesquisas em animais não ruminante s- NUPEAN, nas áreas de Ambiência e Bem-Estar de animais de produção; treinamento no projeto de plantas ornamentais, paisagismo e educação ambiental: contribuindo para as transformações sociais, econômicas e ambientais. Atualmente estou cursando a segunda graduação em Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal do Pará - UFPA.

Juliete de Sousa Oliveira, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheira Agrônoma, formada pela Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA) , concluído no ano de 2019. No decorrer da graduação, exerci as minha atividades extracurriculares na área de química. principalmente na parte laboratorial, na qual eu realizava analise físico-químicas. Também participei de um treinamento no projeto de plantas ornamentais, paisagismo educação ambiental. no qual visava transformações ambientais, sociais e ecológicas. 

Leonardo Elias Ferreira, Universidade Federal da Paraíba

Graduado em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba, Mestre em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba, Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal Rural do Semiárido, professor do Instituto de Ciências Agrárias da Universidade Federal Rural da Amazônia, tem experiência nas áreas de Manejo e Conservação do Solo, Fertilidade do Solo, Nutrição de Plantas, Ecologia e Fruticultura. 

Jessivaldo Rodrigues Galvão, Universidade Federal Rural da Amazônia

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural da Amazônia (1985), com mestrado em Agronomia (2005) e doutorado em Ciências Agrárias pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2011). Engenheiro Agrônomo da Universidade Federal Rural da Amazônia. Tem experiência na área de Solos, com ênfase em Fertilidade, Manejo e conservação do solo, atuando principalmente nos seguintes temas: produção de grãos, disponibilidade de minerais e nutrição de plantas.

Danielle Pereira Mendonça, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheira Agrônoma pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2019) exerceu durante a graduação atividades extracurriculares na área de grãos e culturas industriais. Foi bolsista de iniciação científica com pesquisas voltadas para a área de melhoramento genético, biotecnologia e fitopatologia na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) Desenvolvendo atividades no laboratório com ênfase em aplicações de técnicas de cultura de tecidos para regeneração de plantas in vitro.Condução de experimentos em campo e laboratório, elaborando relatórios de atividades, resumos para eventos e apresentação de trabalho técnico-científicos em Seminário de Iniciação Científica, congressos entre outros.

Jhon Anderson Chaves de Araujo, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheiro Agrônomo graduado pela Universidade Federal Rural da Amazônia

Amanda Leal de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Grupo educacional ideal(2013). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Ciência do Solo.

Published

2021-07-15

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