Chemical properties of soils under different cultivation systems in the Amazon

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.007.0012

Keywords:

Soil fertility, Agroforestry systems, Smallholding

Abstract

The most well-known farming systems are: the traditional farming system, widely used by family farmers and the more intensive farming system, which uses monocultures. Both have different characteristics, with advantages and disadvantages. As an alternative for small producers, we have agroforestry systems, which consist of a search for profitability together with sustainable land use. Depending on the system to be adopted in the crops, different characteristics may be observed in the soils in which these systems will be implanted. Therefore, the present work aimed to evaluate the chemical attributes of soils under different land use systems, in the municipality of São Francisco do Pará, with the purpose of characterizing them chemically. Soil collection was carried out in December 2006, in 7 (seven) sample areas, as follows: three agroforestry systems - SAF1 (coconut orchard and agricultural crops such as watermelon and manioc); SAF 2 (coconut orchard, cupuaçuzeiros and cashew trees); SAF 3 (composed of rubber trees, soursop and cupuaçuzeiros). Two annual crops: Roça 1 (planting cassava by cutting and burning without fertilization system (2006); Roça 2 (planting corn and manioc fertilized (2006); Pasture planted in old cultivation of cassava, without fertilization and Secondary Forest - approximately 20 years of age.The soil pH values ​​ranged from 4.3 (SAF 3) to 5.4, characterizing acidic to very acidic soils. 1.5 mg dm-3) to very high (43.10 mg dm-3) .The very high value is probably related to the residual effect, as the SAF 3 is found in an old rubber plantation that received periodic fertilizations. average value of organic carbon concentration was higher for Secondary Forest with 11.78 g/kg and lower for SAF 1 with 6.45 g/kg. The lowest organic matter concentration value was registered in SAF 1 with 11, 11 g/kg and the highest in the Secondary Forest (FS) with 20.10 g/kg. The values ​​for magnesium varied from 0.28 cmolc dm-3 in SAF 3 at 0.47 cmolc dm-3 in the secondary forest. The concentration values ​​were 'low' for potassium and 'average' for calcium. Therefore, the values ​​of chemical attributes found in the analyzed soils are characterized by medium nutrient levels and high acidity. Possibly in areas with higher values, the burning system and the supply of fertilizers are due. Another important point can be seen in the low technological level applied to SAF’s.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Paulo Cesar Silva Vasconcelos, Universidade Federal Rural da Amazônia

Possui graduação em Engenharia Florestal pela Faculdade de Ciências Agrárias do Pará(1976), especialização em Especialização em Heveicultura pela Faculdade de Ciências Agrárias do Pará(1985), mestrado em Ciência Florestal pela Universidade Federal de Viçosa(1991) e doutorado em Doutorado em Ciências Agrárias pela Universidade Federal Rural da Amazônia(2008). Atualmente é Professor Adjunto IV da Universidade Federal Rural da Amazônia. Tem experiência na área de Recursos Florestais e Engenharia Florestal, com ênfase em Silvicultura. Atuando principalmente nos seguintes temas:Sistemas agroflorestais, Agricultura familiar, Socioeconomia, Fertilidade.

Jessivaldo Rodrigues Galvão, Universidade Federal Rural da Amazônia

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural da Amazônia (1985), com mestrado em Agronomia (2005) e doutorado em Ciências Agrárias pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2011). Engenheiro Agrônomo da Universidade Federal Rural da Amazônia. Tem experiência na área de Solos, com ênfase em Fertilidade, Manejo e conservação do solo, atuando principalmente nos seguintes temas: produção de grãos, disponibilidade de minerais e nutrição de plantas.

Thiago Costa Viana, Universidade Federal Rural da Amazônia

Graduando em Agronomia, Bolsista de Iniciação Científica no projeto de pesquisa intitulado Avaliação e seleção de genótipos de cupuaçuzeiro com aptidões para atender nichos diferenciados de mercado"", Integrante do Grupo de Pesquisa e Extensão em Manejo e Fertilidade do solo (GPMFS), Experiência na área de ciência do solo com ênfase em fertilidade do solo e nutrição mineral de plantas. 

Mauro Junior Borges Pacheco, Universidade Federal Rural da Amazônia

Graduando do Curso de Agronomia do 7° Semestre na Universidade Federal Rural da Amazônia. Tem experiência na área de Agronomia. Foi bolsista de extensão do Instituto de Ciências Agrárias da Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), Hodiernamente é bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Extensão (PIBEX) da UFRA, é integrante do Grupo de Pesquisa e Extensão em Manejo e Fertilidade do Solo (GPEMFS) da UFRA. Desenvolve estudos na área de ciência do solo, com ênfase em fertilidade, manejo e conservação do solo, atuando principalmente nos seguintes temas: recuperação de áreas degradadas, análise de solos, microbilogia do solo, utilização de bioestimulantes - promotores de crescimento, Adubação de diversas culturas da Amazônia e nacionais , Sistemas, Técnicas e Práticas de Manejo e conservação do solo e Produção vegetal.

João da Luz Freitas, Universidade Federal Rural da Amazônia

Possui graduação em Engenharia Florestal pela Universidade Federal Rural da Amazônia (1986), mestrado em Ciências Florestais pela Universidade Federal Rural da Amazônia (1996) e doutorado em Ciências Agrárias pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2008). Atualmente é pesquisador do Instituto de Pesquisas Científicas e Tecnológicas do Estado do Amapá e pesquisador do Instituto de Pesquisas Científicas e Tecnológicas do Estado do Amapá. Tem experiência na área de Recursos Florestais e Engenharia Florestal, com ênfase em Sistemas Agroflorestais, atuando principalmente nos seguintes temas: agricultura familiar, amazônia, manejo florestal, desenvolvimento sustentável e etnobotânica. 

Published

2021-07-15

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>