Dimensioning the co2 emissions of the sugar-energetic sector in the State of Mato Grosso do Sul, with the application of the input-output matrix of 2015

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.001.0040

Keywords:

Input-Output Matrix, Agribusiness, Regional development

Abstract

Applying the input-output matrix, the objective of this work was to measure CO2 emissions by the sugar-energetic sector in Mato Grosso do Sul, disturbed by the economic shock, trying to demonstrate the impacts on CO2 emissions and the link between the sector to others, sectorial interdependence through indexes that synthesize the back and forth links of productive activities, identifying the key sectors of the regional economy. Furthermore, it was verified how multipliers contributed to the decision-making process of public policies for regional development. It was found that the sugar-energetic sector in the State of MS in 2015 accounts for 21.99% of CO2 emissions out of the total emissions from agribusiness. Upon the analysis of the sector's aggregates, aggregate II (agriculture) has 41.54% of CO2 emissions and aggregate IV (trade and services) has 31.16% of CO2 emissions. With the economic shocks in the sugar-energetic economy, and the direct, indirect and induced effects in their entirety, the sugar production stands out with a total of 53.01 t., fallowed by ethanol production with 19.37 t., and lastly sugar cane with 11.71 t., It is noteworthy, therefore, that the effects occur with greater intensity in the production of sugar. In other activities, ISPG stands out with 62.78 t. and in the sequence Other Manufacturing Industries with 39.96 t. In the linkages, it was observed that only sugar production has a backward link while intersectoral links are made with input suppliers. As for the forward link between the sectors of Commerce, Transport and Other Services, there are two key sectors: Other Agriculture and ISPG. It is concluded that the sugar-energetic sector can be considered in an ecologically correct context, although it depends on burning sugarcane bagasse, releasing CO2 emissions. However, it is captured by plants during their growth, in the process of photosynthesis, generating global impact on helping to control the 'greenhouse effect'.

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Author Biographies

Antonio Sérgio Eduardo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Graduado em Ciências Contábeis - Faculdades de Ciências Contábeis e Atuariais da Alta Noroeste - SALESIANO (1986). Especialização em Administração Financeiras - Centro Universitário Toledo (1991). Especialização em Controladoria, Gerência Contábil e Financeira, Auditoria - Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (2002). Mestre em Geociência - Recursos Naturais - Universidade Estadual de Campinas UNICAMP (2008). Doutor em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional - Universidade Anhanguera - Uniderp (2020). Professor Adjunto I da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul Câmpus Nova Andradina - MS. 

Daniel Massen Frainer, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Possui graduação em Ciências Econômicas pela Universidade Federal de Santa Maria (2000), mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (2004) e doutorado em Economia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2010). Tem experiência na área de Economia, com ênfase em Métodos e Modelos Matemáticos, Econométricos e Estatísticos, atuando principalmente nos seguintes temas: Mato Grosso do Sul, Desenvolvimento Regional, Economia Industrial, Mercado de Trabalho e Meio Ambiente. Atualmente desenvolvendo projetos relacionados com o tema de Matriz de Insumo-Produto Regional.

Wesley Osvaldo Pradella Rodrigues, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Bacharel em Administração de Empresas pela Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do Pantanal (2010), mestrado em AGRONEGÓCIOS pela Universidade Federal da Grande Dourados (2014) e doutorado em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional pela Universidade Anhanguera - Uniderp (2020). Desde 2016 sou docente permanente do quadro de professores da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Câmpus Naviraí, atuando no curso de Administração. 

Willian Nassar Moreira Eduardo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. Mestre em Ecologia pelo programa de pós graduação em Ecologia e Conservação da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul.

Published

2020-09-15

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente

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