Proposal for an agroforestry system in a legal dairy property reserve in Vale do Taquari/RS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.001.0007

Keywords:

Agroforestry, Sustainable management, Organic production

Abstract

Vale do Taquari is a region of the state of Rio Grande do Sul whose milk production is one of the main economic activities developed by small family farmers in cooperation with dairy companies, whose income could vary, as it receives according to the quality of the product. Thus, the producer sees grain farming as a complement to income, and the method of planting in RS is monoculture, using pesticides to maintain plantations, an unsustainable practice. The Agroforestry Sistem (AFS) comes as a proposal for sustainable management, and can be applied in areas of Legal Reserve (LR), generating income in a place not seen by the producer as profitable. However, the objective of the study is to propose an AFS model in the LR area of a dairy farm in Vale do Taquari/RS. The method used consists of a script of interviews with the producer, analysis of soil fertility in LR, floristic study and verification of appropriate cultivars to the area in bibliographies. It was analyzed that the LR area has a slightly acidic soil due to the predominance of K in the soil, needing to balance with the basic substances Ca and Mg in all the Sample Cells (SC). Of the other fertility parameters, only Fe was not detected. For that, species were selected for green manure to recompose the nutrients in the soil, at the same time that they can reduce its acidity. It was observed that 29.5% of the species registered in the LR had agroforestry potential with commercialization of fruits, seeds and other botanical parts. To maintain the originality of the forest, native cherry, guabiroba and wild strawberry fruits were selected, as well as exotic blueberry and physalis fruits, to compose the AFS in LR. For the area of possible expansion of the AFS, native fruit were selected, species proposed by the rural producer (yerba mate, avocado and pecan) and vegetables, in addition to honey species to attract pollinators. It was concluded that it is possible to carry out sustainable management in an LR area through AFS, where this study can show the region a new form of production, in addition to offering the community a differentiated product, without the use of pesticides, which preserves the environment and promotes quality of life.

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Author Biographies

Ana Paula de Borba Morás, Universidade do Vale do Taquari

Bióloga, formada em Ciências Biológicas - Bacharelado na Universidade do Vale do Taquari - Univates. Atua como Auxiliar de Resíduos I na equipe de Gestão Ambiental, setor de Engenharia e Manutenção da Universidade do Vale do Taquari - Univates, no auxílio à gestão dos resíduos gerados na Universidade, que compreende a coleta, triagem, quantificação, armazenamento e destinação final de resíduos Classe I e Classe II (A e B). Também, na mesma equipe auxilia em demandas ambientais e sinantrópicas. Atuou como bolsista de iniciação científica da instituição no projeto de pesquisa Sustentabilidade em propriedades rurais produtoras de leite do Vale do Taquari/RS, na parte de levantamento florístico, fitossociológico, com a identificação de espécies, além de ter prestado auxílio nas coletas e análises do leite, água para dessedentação animal e solo de pastagens das propriedades participantes da pesquisa. 

Claudete Rempel, Universidade do Vale do Taquari

Possui graduação em Ciências Habilitação Plena em Biologia (Licenciatura) pela Univates (1997), mestrado em Sensoriamento Remoto pela UFRGS (2000) e doutorado em Ecologia pela UFRGS (2009). Cursou três especializações: Planejamento Energético e Ambiental (UFRGS), Gestão Universitária (Univates) e Educação e Saúde (UFRGS/Univates). Atualmente é professora titular da Universidade do Vale do Taquari - Univates, atuando no Programa de Pós-Graduação em Ambiente e Desenvolvimento e no Mestrado Profissional em Sistemas Ambientais Sustentáveis. É docente do Centro de Ciências Médicas, atuando no Curso de Medicina com Estudo da Medicina e Saúde e Sociedade. Tem experiência na área de Ecologia, com ênfase em Ecologia de Paisagem, e também tem experiência na área de Saúde Coletiva atuando principalmente com qualidade de vida. Na área de Ciências Ambientais, a ênfase dos estudos é em indicadores de Sustentabilidade Ambiental. É bolsista de produtividade em pesquisa, nível 2, do CNPq 

Jonas Bernardes Bica, Universidade Feevale

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade do Vale do Taquari - Univates (2011), Mestrado em Ambiente e Desenvolvimento pela Universidade do Vale do Taquari - Univates (2014) e doutorando em Qualidade Ambiental pela FEEVALE. Atualmente é membro de comissão do Conselho Regional de Biologia - 3ª Região e da Sociedade Brasileira de Ecologia. Tem experiência na área de Botânica, Zoologia, atuando principalmente nos seguintes temas: licenciamento ambiental, formação florestal, inventário fitossociológico. Além disso, atualmente, atua em programas de monitoramento de fauna silvestre para empreendimentos privados. 

Patrícia Caye Bergmann, Universidade do Vale do Taquari

Bióloga pela Universidade do Vale do Taquari ? Univates. Possui aptidão e experiência em atividades de campo e rotinas de laboratório e confecção de laudos e documentos técnicos. É proficiente em Língua Inglesa (CEFR) e possui experiência com o idioma no exterior, durante um semestre de estudos na Halmstad University (Suécia).

Published

2020-09-15

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