Chlorophyl content and productivity of jambu under hydroponic cultivation and soil in different periods

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.004.0031

Keywords:

Spilanthes oleracea L., Vegetable, Jambuarana, Hydroponic Cultivation, Soil Cultivation

Abstract

Jambu (Spilanthes oleracea L.) is a plant from the Asteraceae family, native of the Amazon region, and widely cultivated and eaten in the north of Brazil, mainly in the Pará State. Traditionally, this vegetable is cultivated in the soil, but it has also been cultivated in hydroponic. Therefore, the objective of this work was to evaluate the chlorophyll content and productivity of Jambu (cv. Jambuarana) in hydroponic cultivation and cultivation in the soil in the rainy and dry periods in Paragominas, Pará. The experiment was conducted at the Federal Rural University of Amazonia, campus Paragominas and in in the hydroponic vegetables company - B&A Hidroponia and at Colônia do Uraim with the cultivation in the soil being developed in two periods of the year. The experimental design was completely randomized in a 2x2 factorial scheme, being two systems and two periods with five repetitions. The parameters were evaluated: a number of leaves, the weightof the fresh mass, and leaf area (width, length, perimeter, ratio fac, and shape fac) the chlorophyll, the instrument ClorofiLOG-CFL1030. The data obtained was subjected to the analysis of variance, and the averages were compared usingthe Tukey test at 5% of probability. For the system within the period, the mean chlorophyll a, b, and total were higher for the soil system in the two periods of the year. The hydroponic system showed a higher amount of chlorophyll b in the dry season. The number of leaves in the dry season had the highest meanto thehydroponics. The soil had the highest number of leaves in the rainy season and the hydroponic, in the dry season. The same happened for the parameter weight of the fresh mass. For the leaf area, the hydroponic system had the highest mean in relation to the soil in the two periods, this one with the highest mean in the dry season. The hydroponic jambu showed higher productivity of g.plant-1 in relation to the soil for both periods, especially in the dry season and the soil system during the rainy season. For width, the hydroponics stood out to the soil in the dry period and the length in the two periods. For the ratio fac, the rainy season had the highest mean in the hydroponic system. For the shape facin the rainy season, the soil stood out in this period with the highest mean. The chlorophyll was better in soil.

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Author Biographies

Ivy Freitas Silva, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheira Agrônoma formada na Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA - Campus Paragominas). Durante a graduação: Monitora bolsista das disciplinas Álgebra Linear e Cálculo Diferencial e Integral (2016). Integrante do Grupo de Pesquisa e Estudos em Manejo de Doenças de Plantas tropicais - Bolsista CNPq na área de Fitopatologia (2016-2018).

Rhaniely Dairys Lima Silva, Universidade Federal Rural da Amazônia

Formada em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA/Paragominas).

Luciana da Silva Borges, Universidade Federal Rural da Amazônia

Atualmente é professora Adjunta I na UFRA, CAMPUS Paragominas e atua em projetos de pesquisa e de extensão. É coordenadora do Núcleo de Estudos em Agroecologia (UFRA - Campus Paragominas E Tomé Açu): pesquisa e ação em prol da sustentabilidade dos Agroecossistemas Amazônicos (NEA). É coordenadora do GRUPO DE PESQUISA EM HORTICULTURA DA AMAZÔNIA (HORTIZON).

Luana Keslley Nascimento Casais, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheira Agrônoma formada pela Instituição Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA). Já desenvolveu bolsa de iniciação científica (PIBIC/UFRA) por dois anos. Ex integrante do grupo de pesquisa em Horticultura da Amazônia (HORTIZON) e Núcleo de estudo e pesquisa em agroecologia (NEA) como voluntária.

Michelane Silva Santos Lima, Universidade Estadual Paulista Júlio Mesquita Filho

Graduada em Engenharia Agronômica (Universidade Federal Rural da amazônia - UFRA/Campus Paragominas ). Já foi bolsista de iniciação cientifica por dois anos (2014-2016) na área de Olericultura e bolsista de extensão (PROEXT/MEC/Sesu). Tem experiencia na área de produção vegetal, e fez parte dos grupos de pesquisa HORTIZON (Grupo de Pesquisa em Horticultura da Amazônia) e NEA (Núcleo de Estudos em Agroecologia). Atualmente é aluna de mestrado pela UNESP( Universidade Estadual Paulista Júlio Mesquita Filho), no programa de agricultura com linha de pesquisa em sementes.

Kelly de Nazaré Maia Nunes, Universidade Federal Rual da Amazônia

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2007). Mestre e doutora em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"/Faculdade de Ciências Agrarias, campus Botucatu-SP. Possui experiência nos seguintes temas: Cultivo e manejo de plantas hortícolas, frutíferas e medicinal com ênfase em cultivo protegido e hidropônico. Processamento Pós-Colheita, Bioquímica (com experiências em laboratório). Mobilização e organização de produtores rurais com ênfase em formação de associação e cooperativas (Extensão rural).

Alberto de Sousa Pereira Junior, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheiro agrônomo formado pela Universidade Federal Rural da Amazônia.

Maria do Bom Conselho Lacerda Medeiros, Universidade Federal Rural da Amazônia

Engenheira Agrônoma - Universidade Federal Rural da Amazônia (2015). Mestrado em Produção Agrícola - Universidade Federal Rural de Pernambuco (2016). Doutoranda em Agronomia - Universidade Federal Rural da Amazônia (2018). Foi Bolsista do Programa PET (Programa de Educação Tutorial)- 2010. Monitora na Secretaria Municipal de Meio Ambiente- 2011 (Paragominas - PA). Integrante do Núcleo de Pesquisa Vegetal Básica e Aplicada 2011 - 2012. Bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica - PIBIC, 2011-2014. Foi Engenheira Agrônoma na Secretaria de Agricultura Pecuária e Abastecimento de Ipixuna do Pará - 2015.

Published

2020-04-27

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente

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