Quality of water consumed by indigenous students in rural school of Barra do Bugres/MT

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.004.0015

Keywords:

Groundwater, Microbiology, Physicochemical Analysis

Abstract

Water is essential to life, necessary for all human activities, and it must have good quality for the beverage and food preparation. However, the water used in rural areas is from wells groundwater that may have its quality affected by agricultural activities and poor sanitation. The aim of this study was to evaluate the water quality of a rural school used to house indigenous students in the region and it was done through physical, chemical and microbiological variables: pH, electrical conductivity, turbidity,  dissolved oxygen, B.O.D. (biochemical oxygen demand), total solids, nitrate, phosphate, sodium, potassium, chloride, hardness, calcium, magnesium, and bicarbonate; total and fecal coliforms. These variables were evaluated for four months at two collection points: a well and a tap. The results of both showed that there are contaminations in the water by total and fecal coliforms; in addition, the physicochemical variables are outside the established standards by government Consolidation Order nº 5, September 28, 2017 of the Ministry of Health. The study demonstrates the importance of monitoring water quality as an indicator of sources of transmission of water diseases, emphasizing the importance of maintaining the monitoring of the studied variables and hygiene routines, in order to offer adequate conditions to students.

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Author Biographies

Carine Schmitt Gregolin Caloi, Universidade do Estado de Mato Grosso

Bacharel em Administração, com ênfase em Empreendedorismo pela Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT. Mestranda no Programa de Pós-Graduação em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola - PPGASP pela Universidade do Estado de Mato Grosso, no qual desenvolvo pesquisa na área de qualidade dos recursos hídricos, com ênfase no reuso de efluentes para fins de irrigação e seus aspectos socioambientais.

Edilaine Alvarenga Gonçalves, Universidade do Estado de Mato Grosso

Aluna de graduação da UNEMAT, bolsista de iniciação científica.

Ana Clara Brito de Figueiredo, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui ensino-medio-segundo-graupela Escola Estadual Major Otávio Pitaluga(2016).

Jéssica Ramos de Oliveira, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduada em Engenharia de Produção Agroindustrial pela Universidade do Estado de Mato Grosso. Mestranda em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola pela Universidade do Estado de Mato Grosso. 

Adriane Silva Campos, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui ensino-medio-segundo-graupela Escola Estadual Alfredo José da Silva(2017).

Tadeu Miranda de Queiroz, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduado em Engenharia Agrícola (UFLA - 2002), Mestre em Engenharia Agrícola (UFLA - 2004) e Doutor em Agronomia (ESALQ/USP - 2007). Professor Adjunto da Faculdade de Ciências Sociais, Aplicadas e Agrárias. Atua como docente Permanente do Programa de Mestrado Acadêmico Interdisciplinar em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola (PPGASP) e do Mestrado Profissional em Rede Nacional na área de Gestão e Regulação de Recursos Hídricos (ProfÁgua). É membro Titular do Comitê de Assessoramento Técnico do Laboratório de Ensaios em Equipamentos de Irrigação (LEEI) em Sobral-CE; membro associado do Instituto de Inovação Tecnológica na Agricultura Irrigada (INOVAGRI) em Fortaleza-CE; pesquisador do Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Engenharia da Irrigação (INCT-EI) em Piracicaba-SP; revisor da Revista Brasileira de Agricultura Irrigada (RBAI); revisor da Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental (AGRIAMBI). Atua na área de recursos hídricos e irrigação, automação e controle agroindustrial.

Published

2020-04-27

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