Evaluation of the microbiological quality of cupuaçu pulps (Theobroma grandiflorum schum) marketed in the municipality of Guaraí/TO

Authors

  • Wceilayla Marthiely Souza dos Santos Faculdade Guaraí
  • Tainara Siqueira Cardoso Faculdade Guaraí
  • Josenilda Guimarães Lopes Universidade Federal do Tocantins
  • Simone Pôssas Andrade Possui graduação em Farmácia-Bioquímica pela Universidade Federal de Minas Gerais. Especialista em Farmácia Clinica pela Faculdade Cambury-GO e especialista em Farmácia hospitalar pela Faculdade Oswaldo Cruz- SP. Mestre em Ciências do Ambiente pela Universidade Federal do Tocantins (UFT), Coordenadora do Curso de Biomedicina do Instituto Educacional Santa Catarina/Faculdade Guaraí (IESC/FAG).
  • Ana Paula Martins Guimarães Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.6008/SPC2236-9600.2017.002.0003

Keywords:

Total coliforms, Fecal coliforms, Thermotolerant, Escherichia coli

Abstract

The cupuaçuzeiro (Theobroma grandiflorum Schum) is a plant species belonging to the family of Sterculiaceas, of Amazonian origin, often found in the South and Southeast of the Eastern Amazon and in the Northwest of the State of Maranhão. The pulp of cupuaçu is intensely consumed by the Brazilian population for the production of food. Extraction of the pulp in a handcrafted way usually occurs without any specific treatment, with the aid of scissors. This pulping practice increases the chances of contamination by foodborne microorganisms and / or human pathogens that can cause numerous foodborne diseases (DTAs). The objective of the present work is to express the results of the analysis of coliforms, thermotolerant and Escherichia coli in cupuaçu pulps marketed by establishments in the municipality of Guaraí / TO, using the Most Probable Number (NMP) methodology in a series of 10 tubes , considering that there are no works with this purpose carried out in the Municipality. In general, the results found in the study indicate that most of the lots collected for the research did not present contamination by Coliforms, presence of Thermotolerantes and Escherichia coli, and that only 1 batch presented results outside those established by RDC No. 12 of 2 January 2001, which was probably due to the breaking of the packaging. In this way, it is concluded that it is necessary to carry out inspections in commercial environments to attest to the conditions of storage and handling of these pulps in the municipality, as well as the awareness of the risks of food contamination due to inadequate practices performed in these establishments.

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Author Biographies

Wceilayla Marthiely Souza dos Santos, Faculdade Guaraí

Graduada em Biomedicina pela Faculdade Guaraí - Instituto Educacional Santa Catarina (2017/2).

Tainara Siqueira Cardoso, Faculdade Guaraí

Possui graduação em BIOMEDICINA pelo Instituto Educacional Santa Catarina (2017). Tem experiência na área de Farmacologia. 

Josenilda Guimarães Lopes, Universidade Federal do Tocantins

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Fundação Universidade Federal do Tocantins (2013). Atualmente é extensionista rural - engenheira de alimentos do Instituto de Desenvolvimento Rural do Tocantins (atuando principalmente nos seguintes temas: Projetos de Agroindústrias, capacitação de agricultores familiares, implantação e regularização de agroindústrias).

Ana Paula Martins Guimarães, Universidade Federal do Tocantins

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Fundação Universidade Federal do Tocantins, modalidade licenciatura (2012) e bacharel (2017); Mestre em Ecologia de Ecótonos pela Fundação Universidade Federal do Tocantins, com linha de pesquisa em Microbiologia Ambiental e Ecologia de leveduras, modalidade Stricto sensu (2016). Experiência na área de Ecologia, com ênfase em Ecologia de leveduras, atuando principalmente nos seguintes temas: microbiologia (geral, dos alimentos e ambiental), ecologia, biologia celular e biologia molecular. Professora Regente de Biologia no Ensino Médio na Escola Estadual Girassol de Tempo Integral Major Juvenal Pereira de Sousa.

Published

2018-09-25

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