Influence of freezing in the obtainment of adsorbent carbon precursor blocks made with bananas

Authors

  • Pércia Graczyk Souza Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Tadeu Miranda de Queiroz Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Thaynara Melo Yamaguchi Universidade do Estado de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.6008/SPC2179-6858.2017.001.0014

Keywords:

Reutilization, Musa spp, Carbonaceous, Adsorption

Abstract

The use of residues from banana cultivation in the elaboration of adsorbent materials has presented itself favorable due to the decrease of production costs, and also because it provides value to the raw material, and helps to achieve good results, which have been registered by several case studies. The aim of this work was tocharacterize adsorbents carbons elaborated from green and ripe bananas, employing peels, pulp, and whole-grain fruits. For that, it was considered two methodologies that involved or not the freezing as one of the stages in the obtaining of precursor blocks of adsorbent carbons. The physicochemical properties of carbons were evaluated, showing that there were no significant differences in the variables moisture and mass yield, with regard to the use of freezing as one of the stages of blocks confection. Carbons made from green and ripe bananas peels presented lower ash content when it was not employed the freezing. The blocks made with green bananapeels and ripe banana pulp presented more relative density when it was used the freezing. Only the relative density of the blocks made with ripe bananaspulp has presented differences, in which the freezing influenced in the decrease of value of this parameter. Theadsorbents total porosity was larger when it was not used the freezing in the elaboration of the majority of blocks types. Therefore, the use of the freezing proved to be important to promote the agglutination of the mass made with bananas, thus, giving the format and the compaction of the blocks until the end of processing. However, this stage was not relevant, in view of the evaluated physicochemical characteristics.

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Author Biographies

Pércia Graczyk Souza, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduada em Engenharia de Alimentos e Mestre em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola pela Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT). Têm experiência na área de Engenharia de Alimentos com ênfase em desenvolvimento de produto adsorvente utilizado para remoção de impurezas da água. Atualmente é docente na Faculdade FASIPE atuando na disciplina de Microbiologia de Alimentos, e no Serviço Nacional de Aprendizagem Industrial (SENAI) atuando nos cursos de Qualificação Profissional em Operador Industrial de Alimentos, e de Aprendizagem em Operador de Processos na Indústria de Alimentos.

Tadeu Miranda de Queiroz, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduado em Engenharia Agrícola (UFLA - 2002), Mestre em Engenharia Agrícola (UFLA - 2004) e Doutor em Agronomia (ESALQ/USP - 2007). Prof. lotado no Depto. Eng. Produção Agroindusrtrial (DEPA/UNEMAT). É membro Titular do Comitê de Assessoramento Técnico do Laboratório de Ensaios em Equipamentos de Irrigação (LEEI) em Sobral-CE, membro associado do Instituto de Inovação Tecnológica na Agricultura Irrigada (INOVAGRI) em Fortaleza-CE, pesquisador do Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Engenharia da Irrigação (INCT-EI) em Piracicaba-SP e revisor da Revista Brasileira de Agricultura Irrigada (RBAI) e da Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental (AGRIAMBI).

Thaynara Melo Yamaguchi, Universidade do Estado de Mato Grosso

Bolsista da Universidade do Estado de Mato Grosso, com experiencia na área de Tecnologia de Alimentos, atuando com os seguintes temas: Frutas, secagem e cinética.

Published

2017-08-12

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