Roposal to automate the production of cheese pasta with level and temperature control

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.003.0037

Keywords:

Automation, Sensor, On/Off, Dairy industry, Cheese making

Abstract

This work presents a proposal for automation and control of the pasta production process of fresh Minas cheese, using a level and temperature control system for milk. The prototype consists of three reservoirs, one used for raw milk, another for coagulant and the last one for mixing (milk + coagulant). Two centrifugal pumps, level and temperature sensors, electric resistance heater, mechanical stirrer and microcontrolled control board were also used. The on-off control action was used to monitor the liquid level in the tanks, electric resistance heater, stirrer and the milk temperature (LM35). Through the algorithm developed in the TBASIC compiler software, the milk's clotting time was pre-defined and controlled. The prototype demonstrated good results, working effectively and responding positively to the expected results, making it a viable alternative for automating the cheese dough manufacturing process

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ananza Di Renzo dos Santos, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade do Estado de Mato Grosso (2018). Atuou de 2015 a 20017 como Bolsista pela Universidade do Estado de Mato Grosso. Trabalhou pela Educação a Distância - DEAD como auxiliar administrativo. Tem experiência na área de extração da Proteína Colágeno Bovino (PROTEINAS MS), assim como também, experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Ciência e Tecnologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: germinação, bioextrato hidroalcoólico, controle de praga e cinética de secagem.

Ivana Bevilacqua de Menezes, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui ensino-medio-segundo-graupela Escola Estadual André Antônio Maggi(2013). 

Tadeu Miranda de Queiroz, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduado em Engenharia Agrícola (UFLA - 2002), Mestre em Engenharia Agrícola (UFLA - 2004) e Doutor em Agronomia (ESALQ/USP - 2007). Professor Adjunto da Faculdade de Ciências Sociais, Aplicadas e Agrárias. Atua como docente Permanente do Programa de Mestrado Acadêmico Interdisciplinar em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola (PPGASP) e do Mestrado Profissional em Rede Nacional na área de Gestão e Regulação de Recursos Hídricos (ProfÁgua). É membro Titular do Comitê de Assessoramento Técnico do Laboratório de Ensaios em Equipamentos de Irrigação (LEEI) em Sobral-CE; membro associado do Instituto de Inovação Tecnológica na Agricultura Irrigada (INOVAGRI) em Fortaleza-CE; pesquisador do Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Engenharia da Irrigação (INCT-EI) em Piracicaba-SP; revisor da Revista Brasileira de Agricultura Irrigada (RBAI); revisor da Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental (AGRIAMBI). Atua na área de recursos hídricos e irrigação, automação e controle agroindustrial.

Published

2020-12-22

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>