Action of different corrective in microbian soil biomass

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.007.0015

Keywords:

Soil Acidity, Limestone, Sustainability

Abstract

Microorganisms are important biological indicators, responding quickly to changes triggered by actions performed by man. In Brazil, due to a soil solution resource, perform the calibration process using the appropriate development of agricultural crops. The neutralization of the soil solution can influence a microbial population and the processes mediated by it. Thus, we aim to evaluate how changes in the soil microbial population over time triggered by the application of different agricultural assets. For this, a superficial layer of a clayey soil was collected and through the need for calibration applied to the following procedures: T1 - Control; T2 - Conventional calcite limestone; T3 - Se Power; T4 - Se Power Bio, with 4 repetitions/treatment. Samples for microbiological analysis were collected before the application of treatments and up to 30, 60 and 90 days after application. 10 g of soil were weighed every 5 cm in depth and these were serially diluted to 10-4 where a 0.1 ml aliquot was taken and disassembled in BDA medium. The application of soil amendments provides soil pH variation in the 0-5 cm layer during the evaluated period, with a maximum value of 30 days after application. There were changes both in the population of bacteria and in fungi present in the amounts of soil at all depths and in the applied adjustments. Treatment with the product Se Power Bio shows a different performance in the microbiota, possibly due to the presence of bacterial bacteria that are not the same, which can favor the sustainability of agro-environmental production systems.

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Author Biographies

Natalia Caetano Vasques, Universidade Estadual de Londrina

Graduada em Agronomia pelo Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR) no ano de 2019. Foi estagiária no laboratório de Microbiologia e Fitopatologia da UNICESUMAR durante os anos de 2016 e 2019. Realizou estágio de conclusão de curso na Embrapa Soja no ano de 2019, onde atuou no laboratório de Epidemiologia e Controle sob orientação da Dra. Claudia Vieira Godoy. Atualmente é mestranda no programa de pós-graduação em Microbiologia da Universidade Estadual de Londrina (UEL) sob orientação da Dra. Mariangela Hungria da Cunha.

Bárbara Maria Lustri, Centro de Ensino Superior de Maringá

Engenheira Agrônoma com experiência na área de Fitopatologia e Microbiologia Laboratorial, visando sempre melhorias nas práticas agrícolas, de forma que consigamos produzir alimentos de forma sustentável e que atenda toda a população mundial.

Thais De Oliveira Iácono Ramari, Centro de Ensino Superior de Maringá

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá (2007) e Mestrado em Tecnologias Limpas (2016) pela Unicesumar. Tem experiência na área de Tecnologias limpas, com ênfase em Ciências Ambientais, atuando principalmente nos seguintes temas: Subprodutos do setor sucroalcooleiro, torta de filtro, vinhaça, compostagem, reutilização de resíduos na agricultura, produtividade. Atualmente trabalha como coordenadora técnica e de desenvolvimento em Polli Fertilizantes Especiais.

Francielli Gasparotto, Universidade Estadual de Maringá

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá (2004), mestrado em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá (2006) e doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá (2010). Professora Adjunta do Centro Universitário Cesumar (UniCesumar), atuando como professora permanente do curso de Mestrado em Tecnologias Limpas e nos cursos de graduação em Agronomia e Tecnologia em Agronegócios. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fitopatologia, Microbiologia do Solo e Produção Agrícola Sustentável.

Published

2020-08-10

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