Fungicidal activity of extracts of Piper sp. against fungi Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2018.003.0005

Keywords:

Extracts, Fungitoxic Activity, Phytopathogens

Abstract

The search for mechanisms that may help in the control of phytopathogens has been recurrent, having as a source the biological diversity, due to its variability, providing compounds with diverse pharmacological action, such as in the fight against microorganisms. Studies report the use of extracts against phytopathogenic fungi in order to maintain a balance of these pathogens, as they cause great damages in several agricultural crops. Therefore, this work aims to test extracts of Piper sp. against the fungi Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii, pathogens of extreme importance in the bean crop. In this way, stems and leaves of Piper sp. were collected in the greenhouse of Embrapa Rondônia. Extracts, in the proportion 1:10 (w/v, g/mL), were obtained in extraction solution 0.1 M PBS buffer. The extracts were added to the semi-solid BDA medium in the ratio 1/100 (V/V) and then homogenized and poured into petri dishes. In the center of the plates, mycelial discs of the pathogens were deposited, being sealed and incubated in chamber B.O.D. for up to 96 hours, under controlled temperature and photoperiod conditions. Fungal growth evaluations were performed daily, using a pachymeter, from the second day of incubation until control group plates measurement, with PBS buffer, reached total growth. The antifungal activity of the extracts was also evaluated in an in vivo experiment conducted under greenhouse conditions. For that, bean seedlings were inoculated with the pathogens and tested with different concentrations of Piper sp. Six concentrations were evaluated, with 5 replicates per treatment. As controls, 0.1 M PBS buffer and Amistar and Vitavax fungicides were used, as recommended. From the extracts tested, stem extract promoted inhibition of R. solani growth statistically superior to that of the commercial fungicide, whereas against S. rolfsii, although the extract was efficient, the effect was lower than that of the tested fungicide. This work allows to infer that extracts of Piper sp. presented significant activities against the fungi Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii. Further testing will be performed to verify its in vivo efficiency (field).

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Author Biographies

Cleberson de Freitas Fernandes, Universidade Federal do Ceará

possui graduação em Farmácia pela Universidade Federal do Ceará (1995), mestrado em Bioquímica pela Universidade Federal do Ceará (1998) e doutorado em Bioquímica pela Universidade Federal do Ceará (2004) e pelo Institute of Phytopathology and Applied Zoology, Giessen, Alemanha, dentro do Programa DAAD/CAPES/CNPq. Pesquisador A da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa. Atua como Docente e Orientador no Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais da Universidade Federal de Rondônia (UNIR), no Programa de Pós-Graduação em Biodiversidade e Biotecnologia da Amazônia Legal - PPG-Bionorte e no Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia de Recursos Naturais da Universidade Federal do Ceará (UFC). Tem experiência na área de Bioquímica Vegetal e Fitopatologia, com ênfase em respostas de defesa ao ataque de patógenos, atuando principalmente nos seguintes temas: mecanismo de defesa de plantas, estresse oxidativo, proteínas vegetais de defesa, análises microscópicas e moleculares da interação planta-patógeno. Atua também na identificação e caracterização de compostos bioativos para o controle de patógenos de interesse agropecuário.

José Roberto Vieira Junior, Universidade Federal de Viçosa

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro - UENF (2001) e doutorado em Agronomia (Fitopatologia) pela Universidade Federal de Viçosa (2005). Em 2006, atuou como pesquisador-Bolsista de Desenvolvimento Científico Regional, na Universidade Estadual do Norte Fluminense- UENF. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fitopatologia, atuando principalmente nos seguintes temas: Controle biológico e alternativo de doenças de plantas, epidemiologia e controle de doenças de plantas, microbiologia agrícola. Atualmente, é pesquisador na área de fitopatologia, na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA, no Centro de Pesquisas Agroflorestais de Rondônia e, desde a fundação em 2013, é membro do programa de pós-graduação em Ciências Ambientais da Universidade Federal de Rondônia. 

Taciára Letícia Oliveira Mendes, Faculdades Integradas Aparício Carvalho

Graduada em Agronomia em Dezembro de 2016, na Faculdades Integradas Aparício Carvalho - FIMCA. Estagiou no Laboratório de Fitopatologia, em 2016, na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa RO

Tamiris Chaves Freire, Universidade Federal de Rondônia

Possui graduação em Agronomia pelas Faculdades Integradas Aparício Carvalho (2013). Bolsista no laboratório de fitopatologia desde 2012. Mestra em ciências ambientais pela UNIR/EMBRAPA (2015). Doutoranda em Biodiversidade e Biotecnologia pela REDE Bionorte. Tem experiência na área de fitopatologia, atuando principalmente com: Rhizoctonia solani; Phaseolus vulgaris; Coffea canephora; Nematoides-das-galhas e Hemileia vastatrix. Participação em projetos de pesquisa: Prospecção e validação de substâncias bioativas como estratégia de controle para fitopatógenos (2013 - 2016). Bolsista FUNAPE no projeto "Novas estratégias químicas no controle de Meloidogyne em cafeeiro" (2016). Habilitada em emissão de CFO/CFOC.

Simone Carvalho Sangi, Universidade Federal de Rondônia

Possui graduação (Bacharelado e Licenciatura) em Ciências Biológicas pela Faculdade São Lucas (2014). Mestra em Ciências Ambientais pela Universidade Federal de Rondônia UNIR (2018). Integrante (Estagiária) da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA RO).

Published

2018-05-23

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