Beef cattle in Brazil: a systematic literature review

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2022.006.0022

Keywords:

Beef, Management, Livestock, Supplementation

Abstract

Beef livestock is an extremely important production chain for the national scenario, it has a great representation in the economy, being responsible for 9.2% of agribusiness exports. The activity is carried out in all states of the country in the most different types of production systems. There is a projection that, 3 to 10 years from now, there will be an increase in the demands of the domestic and foreign markets and production will have to be leveraged by around 45% to guarantee supply to the markets. The objective of the present study was to carry out a systematic review of the literature on beef cattle in Brazil, using the Web of Science data platform, from 2012 to 2021, using the method recommended by Cronin et al. (2008). Through inclusion and exclusion criteria, 23 works were selected and analyzed that present a qualitative and quantitative research approach, with the adoption of experimental procedures, field, case study, with survey, among other data collection techniques that were aligned with the scope of the research. The literature analysis made it possible to identify and describe relevant aspects present in scientific research on the theme and object of study, evidencing similarities and differences between the studies. In addition, it was observed that the works range from production to commercialization, focusing on cost management and profitability of the activity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gabriel Victor Silva Neves, Instituto Federal Goiano

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Colégio Estadual da Policia Militar do Estado De Goiás-Unidade Maria Tereza(2017).

José Carlos de Sousa Júnior, Instituto Federal Goiano

Graduado em Administração - Habilitação em Agronegócios, pela Universidade Estadual de Goiás - UEG (2006). Técnico em Contabilidade pelo Instituto Federal Goiano - IF Goiano (2008) ; Especialista em Marketing e Gestão Estratégica pela Universidade Cândido Mendes - UCAM (2014). Mestre em Desenvolvimento Rural Sustentável, pela Universidade Estadual de Goiás - UEG (2021). Atualmente é Professor Efetivo em Regime de Dedicação Exclusiva no IF Goiano - Instituto Federal Goiano Campus Iporá-GO, atuando nos Cursos de Agronomia, Tecnologia em Agronegócio, Tecnologia em Análise e Desenvolvimento de Sistemas e Técnico em Administração Institucional Modalidade EaD.

Maria Gláucia Dourado Furquim, Instituto Federal Goiano

Graduada em Administração com habilitação em Agronegócio pela Universidade Estadual de Goiás - UEG . Especialista em Auditoria e Perícia Ambiental pela Universidade de Rio Verde - UniRV e possui MBA em Gestão Estratégica de Negócios pela Universidade Estadual de Goiás - UEG . Mestre e Doutora em Agronegócio pela Universidade Federal de Goiás - UFG. Atualmente é Professora Efetiva em Regime de Dedicação Exclusiva no IF Goiano - Instituto Federal Goiano Campus Iporá-GO, atuando nos Cursos de Agronomia, Tecnologia em Agronegócio, Técnico em Agropecuária Integrado ao Ensino Médio, Técnico em Secretariado e Técnico em Administração Institucional Ead. Tem experiência na área de Administração, com ênfase em Estratégias Gerenciais, Gestão de Pessoas e Sustentabilidade.

Sihélio Júlio Silva Cruz, Instituto Federal Goiano

Engenheiro Agrônomo com Doutorado e Pós-Doutorado em Agronomia (Produção Vegetal - Fitotecnia). Tem experiência nas áreas de: (1) Agricultura e Ecofisiologia das culturas: cana-de-açúcar, soja, milho, sorgo; mandioca e cereais de inverno (trigo, aveia e cevada) - (2) Solos: Manejo, fertilidade e conservação. Atualmente é professor dos cursos de Agronomia (Campus Iporá) e Mestrado Profissional em Bioenergia e Grãos (Rio Verde) - Instituto Federal Goiano. 

Published

2023-01-08