Water footprint how sustainable measure in production of Metarhizium Anisopliae (Metsch.) Sorok for sugar cane culture

Authors

  • Thiziane Helen Lorenzon Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Luiz Carlos Machado Filho Universidade Candido Mendes
  • Sandra Mara Alves da Silva Neves Universidade do Estado de Mato Grosso/Professora adjunta do curso de Geografia
  • Rogério Pontes Xavier Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.6008/SPC2179-6858.2017.001.0008

Keywords:

Sugar Cane, Blue Water Footprint, Natural Resources, Water Reuse, Sustainability

Abstract

In times of search for water sustainability, it is essential to develop techniques and applications of water reuse methods in production systems. Water consumption in support areas of production of sugarcane chain is a key factor in water waste, whose potentiation studies of water footprint are incipient. The objective was to apply a water reuse system in Metarhizium anisopliae fungus production process aimed at optimizing the water footprint in the biological control of the cultivation of sugarcane. The study took place in fungal production laboratory of a sugarcane mill in the municipality of Nova Olimpia, State of Mato Grosso. It was quantitated water consumption and wastage associated with each activity through expeditious testing. The implementation of water reuse in the distillation system, main waste agent, reduced consumption by 51.21%. The production process has collaborated with about 97% of the monthly recycled water supply. This value could take individually all the monthly need for laboratory water (37,980 liters). Although not operate in closed circuit, if potability tests were adopted, the system could be modified for this purpose, making it sustainable. The adoption of water reuse measures, therefore, presented itself as an effective technique to water conservation and the improvement of the blue water footprint as a form of environmental sustainability measure.

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Author Biographies

Thiziane Helen Lorenzon, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal da Grande Dourados (2008), mestre em Ambiente e Sistema de Produção Agrícola pela Universidade do Estado de Mato Grosso (2016). Atualmente, Professora Interina da Faculdade de Ciências Biológicas, Agrárias, da Saúde e Engenharia Civil - FACABES, da Universidade do Estado de Mato Grosso. Experiência na área de Gestão de Recursos Naturais, com ênfase em manejo de bacia hidrográfica, atuando nos seguintes temas: Qualidade de Água, Conservação de Ecossistemas Aquáticos e Monitoramento Ecotoxicológico. Membro dos Projetos de Pesquisa em Sensoriamento Remoto, Ensino e Pesquisa em Geografia (SERPEGEO/UNEMAT) e em Realidades socioculturais, econômicas, politicas e ambientais dos agricultores familiares da região sudoeste mato-grossense de planejamento (SERPEGEO/UNEMAT). Membro do Grupo de Pesquisa em Ciências Exatas, Agrárias e Ambientais, da Universidade do Estado de Mato Grosso (GPCEAA/UNEMAT).

Luiz Carlos Machado Filho, Universidade Candido Mendes

Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade de Cuiabá (2011), formação técnica em Meio Ambiente pela Universidade Federal Fluminense (2007) e pós-graduado em Engenharia Ambiental pela Universidade Cândido Mendes (2015). Atualmente é Analista da Usinas Itamarati empresa do setor sucroenergético brasileiro. Experiência na área de Meio Ambiente, com ênfase em controle de poluição e reabilitação ambiental, atuando principalmente nos seguintes temas: gerenciamento de resíduos, tratamento de efluentes, controle de emissões atmosféricas, preservação de recursos naturais, recuperação de áreas degradadas e contaminadas.

Sandra Mara Alves da Silva Neves, Universidade do Estado de Mato Grosso/Professora adjunta do curso de Geografia

Professora adjunta do curso de Geografia da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, lotada no Campus Jane Vanini, na cidade de Cáceres/MT e docente permanente nos Programas de pós-graduação stricto sensu em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola e Geografia, ambos da UNEMAT, sediados respectivamente nos Campi de Tangará da Serra e Cáceres.

Rogério Pontes Xavier, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2000), mestrado em Agronomia (Ciências do Solo) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2002) e doutorado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2006).

Published

2017-08-12

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