Evaluation of the potability quality of groundwater in rural areas in the municipality of Humaitá/AM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.001.0058

Keywords:

Well Water, Water Quality, Hydric Security, Terra Firme, Várzea

Abstract

The objective of this research was to evaluate the physical, chemical and biological characteristics of groundwater from the wells of rural communities in the municipality of Humaitá (AM) – in terra firme (Ipixuna and Realidade) and várzea (Paraíso Grande) – in order to provide data as a subsidy for water security and compare with potability standards. Two collections were carried out in the dry season, in August 2017, and another one in the rainy season, in March 2018. The analyzed parameters were physical (temperature, color, conductivity, turbidity and total dissolved solids), chemical (pH, alkalinity, hardness, chloride, nitrite, nitrate, iron, manganese and sulfate) and microbiological (thermotolerant coliforms and Escherichia coli). The results presented values ​​lower than the limits established by Ministry of Health Consolidation Ordinance No. 5 (BRAZIL, 2017), except the color parameter of the samplhe of the rural community of Paraíso Grande and lower pH in all communities. The characteristic of the formation of allvial deposits that has is its characteristic the presence of iron and organic matter, probably changed the water color of the community Paraíso Grande. The wells in the terra firme areas presented a better groundwater quality than the floodplain area, probably due to the geological feature.

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Author Biographies

Laura Almeida Ferreira, Universidade Federal do Amazonas

Graduada em Ciências: Biologia e Química pela Universidade Federal do Amazonas. Especialista em Metodologia do Ensino de Biologia e Química pela Universidade Cândido Mendes. Cursando Mestrado em Ciências Ambientais pela Universidade Federal do Amazonas.

Elizabeth Tavares Pimentel, Universidade Federal do Amazonas

Doutora em Geofísica pelo Observatório Nacional/RJ, Mestra em Geociências, área de concentração: Geologia Ambiental, pela Universidade Federal do Amazonas; Graduada em Licenciatura Plena em Física pela Universidade Federal do Amazonas. É professora Adjunta da Universidade Federal do Amazonas no instituto de Educação Agricultura e Ambiente. Atua como Vice Coordenadora do Mestrado Acadêmico em Ensino de Ciências e Humanidades (PPGECH). Tem experiência na área de Física Geral e Aplicada; Orienta nos PPGS nas áreas de Ensino de Ciências Naturais e Matemática, Ciências Ambientais: Geofísica Aplicada aos Estudos Ambientais da Amazônia e Geotermia.

Rafael Bel Prestes da Silva, Universidade Federal de Santa Maria

Graduado em Ciências - Biologia e Química. Graduando em Artes. Curso de Aperfeiçoamento de Ensino de Física. Curso de Aperfeiçoamento em Coordenação Pedagógica e Gestão de Projetos. Especialista em Metodologia do Ensino de Biologia e Química. Especialista em Ciências da Religião. Especialista em Educação Musical e Ensino de Artes. Mestre em Ciências Ambientais. Doutorando em Química. Docente PF20.MSC-II de Química da Secretaria de Educação e Desporto do Amazonas, com carga horária semanal de 20 horas. Docente Nível 2 de Ciências Naturais da Secretaria Municipal de Educação de Humaitá-AM, com carga horária semanal de 40 horas. Parecerista na Literária Editora e no Journal of Education of Science and Health. 

Aldecy de Almeida Santos, Universidade Federal de Mato Grosso

Possui graduação em Engenharia Sanitária-Ambiental pela Universidade Federal de Mato Grosso (2005). Mestre em Física e Meio Ambiente pela Universidade Federal de Mato Grosso (2008). Doutorado em Engenharia Civil pela Universidade de Pernambuco (2012). Professor da Universidade Federal do Amazonas (UFAM) de 2009 a 2013. Professor da Universidade Federal de Mato grosso (UFMT) desde 2013. Tem experiência na área de Engenharia Sanitária, com ênfase em recursos hídricos (águas superficiais e subterrâneas), plano de gerenciamento de resíduos sólidos, reuso, tratamento de água para abastecimento, tratamento de efluente doméstico e industrial, Controle de qualidade de alimentos e gestão ambiental de industria de bebidas. 

Published

2020-09-15

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