Evaluation of vegetable extracts from northeast flora in the control in the control of Sitotroga cerealella Olivier, 1819

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.007.0013

Keywords:

Cereal moth, Stored grains, Semiochemicals, Bioinsecticides

Abstract

Zea mays L. maize is a rustic crop from the semi-arid, humid and sub-humid tropics, being grown mainly by small farmers in the northeastern and northern regions of the country where they consist of sources of protein and vegetable carbohydrates for the population, and social and economic costs of food supply and job creation, especially for rural populations. Among the limiting factors to its cultivation, pests stand out and, among these, the Sitotroga cerealella moth Olivier, 1819 (Lepidoptera, Gelechiidae). This work aims to evaluate the insecticidal activity of plant extracts obtained from plants of the Northeastern flora in the control of the cereal moth under laboratory conditions. Adults of Sitotroga cerealella were collected in grain stores with occurrence of the species. The tests were applied at the initial concentration 0% (control) to 100% ml of extracts. The extracts that present a mortality rate 50%, were conducted in bioassays with 4 replicates, each one being formed by a batch of 5 insects. The experimental design used was completely randomized. Aroeira, Mastruz, Melão de São Caetano and Pata de vaca obtained better performance in concentrations of 25%, 50%, 75% and 100% in the control of S. cerealella. For these species, we recommend the use of extracts in concentrations of 25% as they have maximum lethality and lower cost. The plants showed a high insecticidal power above 60% of the mortality rate of the cereal moth in low concentrations, except for lemongrass and black jurema. Thus, the selected plants can be used to obtain natural insecticides or to isolate the active ingredients that allow the synthesis of new phytosanitary products.

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Author Biographies

Vitor Leony Pereira Oliveira, Universidade do Estado da Bahia

Graduando em Agronomia, Membro do Grupo de Estudos em etnobiologia e Conservação dos Recursos Naturais, atua na área de Fitossanidade e Entomologia.

Geovani Gonçalves Dias, Universidade do Estado da Bahia

Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agronomia. Tem experiência na área agropecuária, formado em técnico agricula no ano de 2014. Possui experiência na área de caprinos e ovinos, com estágio supervisionado de 160 horas.

Thayanne Nicolly Araújo Soares, Universidade do Estado da Bahia

Cursa Engenharia Agronômica da Universidade do Estado da Bahia, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Campus III, Juazeiro-BA. Membro do Grupo de Estudos em Etnobiologia e Conservação da Natureza. Atua na área de Etnobotânica, e Etnoentomologia. 

Roberto Santos Souza, Universidade do Estado da Bahia

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Colégio Estadual Senhor do Bonfim(2015). Tem experiência na área de Agronomia.

Carlos Alberto Batista Santos, Universidade do Estado da Bahia

Biólogo/Etnobiólogo, Doutor em Etnobiologia e Conservação da Natureza (UFRPE), Atua na área de Zoologia, Conservação da Biodiversidade, Etnozoologia e Etnoecologia. Professor da Universidade do Estado da Bahia, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais. Docente do Programa de Pós-Graduação em Ecologia Humana e Gestão Socioambiental DTCS/UNEB. Lider do Grupo de Pesquisa em Etnobiologia e Conservação dos Recursos Naturais (UNEB), Pesquisador do OPARÁ: Centro de Pesquisas em Etnicidades, Movimentos Sociais e Educação (UNEB). Reside em Petrolina, Pernambuco. 

Published

2020-08-10