Composition of the cutaneous bacterial community in amphibians in the Western region of Pará, Amazon, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.006.0034

Keywords:

Anurans, Rhinella, Bacteria, Microbiota, Skin

Abstract

The cutaneous tissue of amphibians is fundamental in many aspects of their lives. The natural characteristics of an amphibian's skin provide an ideal microenvironment for the growth of diverse microorganisms that assist in many important processes for hosts. Therefore, the present study aimed to characterize the cultivable cutaneous microbiota of amphibians sampled in the Santarém region, Western of Pará, Amazonia, Brazil. For this, the amphibians were captured in active searches at night, between the months of November 2017 to April 2019. The cutaneous material was collected by smear in the dorsoventral region of the animal, using a swab soaked in 0.85% saline until dilution 10-3, and cultured in Petri dishes containing PCA medium. Subsequently, the isolation of the colonies was carried out according to the bacterial morphotypes and the identification of the strains was carried out using a biochemical key to identify until the lowest taxonomic level. Two species of amphibians were captured, totaling 25 individuals, being 15 specimens of Rhinella major and 10 individuals of Rhinella marina. 101 bacterial strains were identified and of these 94% were Gram-positive bacteria. The most representative bacterial genera in both amphibian species were Corynebacterium, Lactobacillus and Mycobacterium. Although some genera of bacteria identified in this study have species that are characterized as potential pathogens, there was no evidence that they were causing damage to the animals studied. Thus, it is important that further studies are carried out with the aim of sublimating and inspecting the amphibian microbiota.

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Author Biographies

Andreza da Silva Peixoto, Universidade Federal do Oeste do Pará

Possui graduação em Bacharelado Interdisciplinar em Ciência e Tecnologia das Águas pela Universidade Federal do Oeste do Pará (2017). Atualmente acadêmica do curso de Bacharelado em Ciências Biológicas pela Universidade Federal do Oeste do Pará, e acadêmica do Curso Técnico em Aquicultura pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará. Atuante na área de Microbiologia, especificamente Microbiologia Ambiental com a taxonomia de bactérias e fungos.

Daniel de Sousa Guedes, Universidade Federal do Oeste do Pará

Tem experiência na área de Microbiologia ambiental, com ênfase em Bacteriologia.

Andresa Krislany Ferreira, Universidade Federal do Oeste do Pará

Possui ensino-medio-segundo-graupela Escola Estadual de Ensino Médio Diocesana São Francisco(2012). Atualmente é da Universidade Federal do Oeste do Pará. Tem experiência na área de Microbiologia.

Rídel Rodrigo Silva Fernandes, Universidade Federal do Oeste do Pará

Possui graduação em Ciências e Tecnologia das Águas pela Universidade Federal do Oeste do Pará. Graduando em Ciências Biológicas. Tem experiência na área de análise sensorial de peixes frescos e taxonomia de microrganismos (fungos e bactérias). 

Ricardo Alexandre Kawashita Ribeiro, Universidade Federal de Rondonópolis

Graduação em Biologia pela Universidade Presbiteriana Mackenzie (2001), mestrado em Ecologia e Conservação da Biodiversidade pela Universidade Federal de Mato Grosso (2007) e doutor em Ecologia e Conservação da Biodiversidade pela Universidade Federal de Mato Grosso (2015). Atualmente é professor adjunto no Departamento de Biologia do Instituto de Ciências Exatas e Naturais (ICEN) da Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), campus Rondonópolis em Rondonópolis, Mato Grosso, Brasil. Tem experiência na área de Zoologia e Ecologia com ênfase em Herpetologia, atuando principalmente nos seguintes temas: serpentes, Squamata, Lissamphibia, distribuição geográfica, taxonomia, ecologia e conservação.

Graciene do Socorro Taveira Fernandes, Federal University of Western Pará

Possui graduação em Biologia pela Universidade Federal do Pará (1997) e mestrado em Biologia de Água Doce e Pesca Interior pelo Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - BADPI/INPA (2001) e doutorado em Ciências Marinhas e Tropicais pela Universidade Federal do Ceará - UFC/LABOMAR (2017). Atualmente é professor Adjunto da Universidade Federal do Oeste do Pará, campus Santarém atuando em Microbiologia Geral e Aplicada, Microbiologia Ambiental e do Pescado, Diversidade e Ecologia Microbiana, e Biologia Geral e da Amazônia.

Published

2020-07-06

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente

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