Use of pesticides in anthropized areas of the Western Amazon by family farming

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2018.008.0004

Keywords:

Pesticide, Contamination, Human risk, Environmental risk, Amazon

Abstract

The Amazon region has been the scene of events that produce complex consequences for biodiversity, the environment and human societies, mainly due to deforestation for the implementation of agriculture and environmental contamination by production residues, especially pesticides. Due to this problem, involving animal, vegetable and environmental production, this work aimed to identify the practices adopted with the use of pesticides in areas anthropized by family farming in the Cacoal (RO) microregion. To this end, rural properties were visited to collect data on the zootechnical characteristics of production, recurrent diseases, adoption of therapeutic practices with antiparasitics and use of pesticides. 227 (1.34%) properties were visited from a total of 16,856 belonging to the Cacoal (RO) microregion. Ectoparasitoses, such as ticks (92.45%) and horn flies (77.36%), were the most recurrent diseases in cattle, in which control is performed through the use of pesticides. Nine different chemical bases used for the control of such diseases were identified, among which the most used were pyrethroids, organophosphates and avermectins. In addition, the former had a high frequency of use in 47.8% and 41.2% of the visited properties, and were associated with tick resistance to ticks. Regarding the use of pesticides in crops, their use was observed in 116 properties (59.7%), mainly for the control of invasive plants. Pyridinecarboxylic acid was the most used, followed by aniloxyalkanoic acid and Phenoxyacids, the first two being extremely toxic to humans and animals. In addition, pyridinecarboxylic acid, used in 41% of properties, has a high potential for environmental hazard. The results of this work demonstrate a risk associated with the use of pesticides in anthropized Amazon rainforest environments for biodiversity and a high degree of risk of human poisoning and / or their spread through animal products coming from the region.

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Author Biographies

Patrícia Conceição Amaral Pereira, Universidade Federal de Rondônia

Mestra em Ciências Ambientais pelo Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais - Universidade Federal de Rondônia, Linha de Pesquisa: Interrelações no sistema de produção animal e vegetal da Amazônia. Área de Concentração: Biodiversidade Amazônica e Agricultura Sustentável. Especialização em Metodologia e Didática do Ensino Superior - Faculdade de Rolim de Moura - FAROl (2016), possui graduação em Engenharia Ambiental - Faculdades Integradas de Cacoal - UNESC (2015). Atualmente é Técnica em Alimentos e Laticínios na Universidade Federal de Rondônia, campus de Rolim de Moura, exercendo a função no departamento de medicina veterinária. Tem experiência na área de Ciências Ambientais, com ênfase na área de resíduos e contaminantes em alimentos e amostras ambientais e toxicológico, atuando principalmente nos seguintes temas: Área de Preservação Permanente, Desenvolvimento Sustentável, Análises Ambientais e resíduos contaminantes em alimentos.

Suelen Gualtieri, Universidade Federal de Rondônia

Possui graduação em Ciências Contábeis pela Universidade do Tocantins (2012). Graduanda em Medicina Veterinária pela Universidade de Rondônia (UNIR). Estudante do Grupo de Pesquisa Patologia Animal no bioma Amazônico, da Fundação Universidade Federal de Rondônia.

Kaisa Freitas de Araujo, Universidade Federal de Rondônia

Técnica em Agropecuária, pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia - IFRO (2012). Realizou estágio supervisionado no Laboratório de Pesquisa de Nutrição de Organismo Aquáticos (2015). Foi estudante no Grupo de Pesquisas Aplicadas à Aquicultura da Amazônia - GPAqua (2016). Foi monitora de Anatomia dos Animais Domésticos na Fundação Universidade Nilton Lins (2015). Graduanda em Medicina Veterinária, pela Fundação Universidade Federal de Rondônia. Estudante do Grupo de Pesquisa Patologia Animal no bioma Amazônico, da Fundação Universidade Federal de Rondônia. Atualmente é bolsista de iniciação científica da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.

Sandro Vargas Schons, Universidade Federal de Rondônia

Graduado em Medicina Veterinária pela Universidade da Região da Campanha, URCAMP, em 2002. Mestre e Doutor em Patologia Animal pela Universidade Federal de Pelotas (UFPEl) em 2005 e 2011. Professor do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Federal de Rondônia (UNIR), Campus de Rolim de Moura. Docente e coordenador do programa em Ciências Ambientais da UNIR e membro do comitê interno do PIBIC. 

Published

2019-05-14

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