Gravimetric composition and per capita production of solid wastegenerated at the restaurant of Federal University of Viçosa - Campus Florestal

Authors

  • Laiane Ferreira da Silva Universidade Federal de Viçosa
  • Brenda Silva Soares Universidade Federal de Viçosa
  • Hygor Aristides Victor Rossoni Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.009.0011

Keywords:

Waste Generation, University Restaurant, Planning

Abstract

Waste generation is present in several enterprises with varied dimensions, especially in educational institutions, because they concentrate a high flow of students and employees. Therefore, the purpose of the study was to analyze the gravimetric composition and per capita solid waste generation of the University Restaurant (RU) of the Federal University of Viçosa (UFV) - Forestry Campus (CAF). The study was conducted during the period of one week starting on 02/12/2019 to 06/12/2019 and for the waste characterization the three meals provided by the restaurant were considered: breakfast, lunch and dinner, and in all stages of the production process - preparation,  rest-of-ingestion and dirty leftovers -. The per capita production was determined from the generation of  rest-of-ingestion. The results indicate that 5,207 meals were served, in which lunch accumulated the highest demand. Regarding the origin of the waste, the preparation and the  rest-of-ingestion corresponded to the most significant proportions of waste with 39.43% and 41.63% respectively. It is noteworthy that the amount of organic matter produced was 830.1kg (97.7%) and the recyclable waste and rejects presented 20.4kg (2.3%). When analyzing the per capita production values (176.16 g.waste/meal.day), we can see that lunch and dinner were more than three times what is recommended in the literature. Thus, it is necessary by the RU managers when developing their activities, aiming at reducing the source of this waste.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Laiane Ferreira da Silva, Universidade Federal de Viçosa

Graduada no Curso Superior de Tecnologia em Gestão Ambiental pela Universidade Federal de Viçosa ? Campus Florestal. Atuou como bolsista do PIBIC/CNPq de Iniciação Científica (2020 a 2021) pelo Instituto de Ciências Exatas e Tecnológicas da Universidade. Realizou estágio curricular na área de Sistemas de Informações Geográficas (SIG). É integrante do Grupo de Pesquisa em Monitoramento Ambiental e Controle Preventivo da Poluição. Atualmente é colaboradora voluntária do COLMEIA da cidade de Florestal, MG.

Brenda Silva Soares, Universidade Federal de Viçosa

Graduanda no Curso Superior de Tecnologia em Gestão Ambiental pela Universidade Federal de Viçosa - Campus Florestal.

Hygor Aristides Victor Rossoni, Universidade Federal de Viçosa

Graduado em Engenharia Ambiental pela Universidade Federal de Viçosa (2005), mestre em Ciência Florestal pela mesma instituição (2007) e Doutor em Saneamento, Meio Ambiente e Recursos Hídricos pela Universidade Federal de Minas Gerais (2015). Atualmente é Professor Titular da Universidade Federal de Viçosa - Campus de Florestal (UFV - CAF). Tem experiência na área de Engenharia Sanitária e Ambiental, com ênfase em Controle da Poluição e Saneamento, atuando, principalmente, nos seguintes áreas temáticas: políticas públicas de saneamento, tratamento e reutilização de efluentes ou águas residuárias; gerenciamento de resíduos sólidos, monitoramento e controle ambiental e gerenciamento de recursos hídricos. Foi o primeiro coordenador do Curso Superior de Tecnologia em Gestão Ambiental e Diretor de Ensino da UFV - Campus de Florestal. Recentemente atua como membro da Comissão Coordenadora do Curso Superior de Tecnologia em Gestão Ambiental e do Curso Técnico em Alimentos. Coordena as seguintes disciplinas: i) Controle Ambiental na Indústria; ii) Coleta e Tratamento de Águas Residuárias; iii) Gestão Ambiental; iv) Manejo e Tratamento de Poluentes; v) Ética e Atuação Profissional; vi) Qualidade da Água e Tratamento de Resíduos; vii) Sustentabilidade Ambiental e viii) Turismo e Meio Ambiente. Recentemente (desde 2018) vem atuando como docente e orientador permanente do Programa de Pós-Graduação em Sustentabilidade e Tecnologia Ambiental (Mestrado Profissional) do Instituto Federal de Minas Gerais - Campus Bambuí; e do Programa de Pós-Graduação em Geografia da UFV - Campus Sede (desde 2022) e como colaborador (desde 2020) do Mestrado Acadêmico em Manejo e Conservação de Ecossistemas Naturais e Agrários da UFV - CAF, desenvolvendo trabalhos nas linhas de pesquisas referentes a Gestão e Planejamento Ambiental e Tecnologia Ambiental. As orientações estão sendo desenvolvidas nas seguintes áreas de interesses: i) Planejamento, Gestão e Avaliação de Políticas Públicas de Saneamento; ii) Tecnologias de Tratamentos de Águas de Abastecimento e Residuárias; e iii) Controle Ambiental em Processos Agrícolas e Industriais.

Published

2021-08-22