Bioinputs in the growth and production of maize plants

Authors

  • Eliziete Pereira de Souza Instituto Federal do Pará
  • John Enzo Vera Cruz da Silva Instituto Federal do Pará
  • Monique Fróis Malaquias Universidade Federal de Viçosa https://orcid.org/0000-0001-8802-0652
  • Leonardo Elias Ferreira Universidade Federal Rural da Amazônia

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.009.0007

Keywords:

Zea mays L, Trichoderma, Manipueira, Bovine Biofertilizer

Abstract

Maize culture stands out for its socioeconomic importance, being one of the main foods produced in Brazil. However, maize cultivation is mostly produced within conventional production systems with great use of chemical inputs. In this sense, the insertion of new technologies in the production of agricultural products has intensified, with emphasis on bio-inputs, such as biofertilizers (manipueira and bovine biofertilizer) and fungi of the Trichoderma genus, highly desirable within the precepts of sustainable agriculture. Given the above, the aim of this study was to evaluate the effect of the use of bioinputs Trichoderma spp., manipueira and bovine biofertilizer on the growth and production of maize plants, cultivar Verdão. The study was conducted in the city of São Francisco do Pará, with 5 treatments – namely, conventional fertilization, bovine biofertilizer, Trichoderma, Manipueira and Trichoderma + bovine biofertilizer – and 4 repetitions. The variables studied were plant height, stem diameter, number of leaves, weight of green plant matter, stem, leaves, ear with straw and ear without straw, dry ear weight and grain weight. Qualitative data were evaluated through Tukey test at 5% probability and quantitative through regression analysis. It was found that the use of bovine biofertilizer, Trichoderma and manipueira positively affect the fresh mass of green ear with and without straw. It is concluded that the use of bioinputs exert a positive effect on the development of corn cobs, cultivar Verdão, and can be recommended as an organic fertilization strategy for corn plants in replacement of mineral fertilization.

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Author Biographies

Eliziete Pereira de Souza, Instituto Federal do Pará

Graduada em Licenciatura em Ciências Agrícolas pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2002), Mestrado (2007) e Doutorado (2010) em Agronomia na Universidade Federal da Paraíba. Atualmente é Professora do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Pará-campus Castanhal. Tem experiências na área de Agronomia com ênfase em Fitotecnia (Olericultura, Culturas Sazonais e Fruticultura).

John Enzo Vera Cruz da Silva, Instituto Federal do Pará

Técnico em Agropecuária formado em 2017 pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará. Atualmente é estudante de iniciação cientifica do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fruticultura, Culturas Anuais e Fitotecnia.

Monique Fróis Malaquias, Universidade Federal de Viçosa

Mestranda em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa - Campus Rio Paranaíba, na área de Manejo Integrado de Pragas. Cursando Especialização em Auditoria e Perícia Ambiental pela Faculdade Única. Engenheira Agrônoma pela Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Belém (2019). Durante a graduação foi monitora das disciplinas Culturas Industriais I (ênfase em Mandioca, Cana-de-açúcar e Algodão) e Agricultura Geral. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Manejo e Tratos Culturais.

Leonardo Elias Ferreira, Universidade Federal Rural da Amazônia

Graduado em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba, Mestre em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba, Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal Rural do Semiárido, professor do Instituto de Ciências Agrárias da Universidade Federal Rural da Amazônia, tem experiência nas áreas de Manejo e Conservação do Solo, Fertilidade do Solo, Nutrição de Plantas, Ecologia e Fruticultura. 

Published

2021-08-22

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