Influence of cutting times in the phytomass accumulation of foragees under irrigation and drought

Authors

  • Esvanio Edipo da Silva Ferreira Universidade Federal de Mato Grosso
  • Keller Regina Soares Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Eurípedes Maximiano Arantes Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Rodolpho Alexandre Casadei Universidade Federal de Lavras
  • Daniela Soares Alves Caldeira Universidade do Estado de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.6008/SPC2179-6858.2017.001.0010

Keywords:

Lawn Height, Fresh Weight, Dry Weight

Abstract

The irrigation of tropical pasture is considered an economic alternative for the milk and meat production. It is a desirable technique because it presents advantages such as the minimization of seasonality during the year, the cut interval being decisive for the production and quality of forage. The objective of this study was to verify the production of phytomass production of forage species, when planted under drought and irrigation conditions, during three cut times. The experiment was conducted on a property located at geographical coordinates S 15036´55´´ and WGr 58046´43´´ at an altitude of 207m. The experimental design was a randomized complete block design in a 5 x 3 factorial scheme with the following forages: Brizantha marandu (Brachiaria brizantha cv. Marandu), Mombaça grass (Panicum maximum cv. Mombaça) cultivated under irrigation and drought conditions and tifton 85 (cynodon sp.), irrigated and cutting times 25, 50 and 75 days, with 5 replications. The experimental area of 5.5 ha-1, was divided into 25 paddocks of 0.22 ha-1,equally distributed among the 5 treatments. The production of Capim Mombaça (Panicum maximum cv. Mombaça) when cultivated with irrigation showed higher height and phytomass production when compared to the other forages evaluated. After the investigations it was evident that the height of the lawn and phytomass production was not influenced by the cutting season.

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Author Biographies

Esvanio Edipo da Silva Ferreira, Universidade Federal de Mato Grosso

Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Mato Grosso (2012). Atualmente fez uma especialização em Geoprocessamento e Georreferenciamento pela Universidade Cândido Mendes (2016). Especializando em Economia Solidária e Politicas Públicas pela Universidade do Estado de Mato Groso (Término: 12/2016). Atualmente é Secretário Municipal de Agricultura e Meio Ambiente na Prefeitura Municipal de Figueirópolis D'Oeste - MT e presidente do Conselho Municipal de Desenvolvimento Rural Sustentável e Solidário de Figueirópolis D'Oeste.

Keller Regina Soares, Universidade do Estado de Mato Grosso

Mestre em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos (PPGBioAgro), pela Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT (2016). Possui graduação em AGRONOMIA pela Universidade do Estado de Mato Grosso (2008). Tem experiência em docência na área de Agronomia, com ênfase em Engenharia Agrícola, Fertilidade e Física do Solo, Fitotecnia, atuando principalmente com extensão rural nos seguintes temas: agroecologia, agricultura familiar, políticas públicas e qualidade de vida, produção agrícola. Atualmente, atua como coordenadora do curso de Engenharia Agronômica da Faculdade de Quatro Marcos - FQM e como docente na área de Fitotecnia no Curso de Agronomia da Universidade do Estado de Mato Grosso, Campus Jane Vanini.

Eurípedes Maximiano Arantes, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (1976), mestrado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela Universidade Federal de Lavras (1983) e doutorado em Ciências Biológicas (Ecologia e Recursos Naturais) pela Universidade Federal de São Carlos (2010). Atualmente é pesquisador da Empresa Mato-grossense de Pesquisa Assistência e Extensão Rural e professor da Universidade do Estado de Mato Grosso. Tem experiência na área de Agronomia com ênfase em Ciência do Solo.

Rodolpho Alexandre Casadei, Universidade Federal de Lavras

Possui graduação em Zootecnia pela Escola Superior de Agronomia de Paraguaçu Paulista. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Produção Animal, Forragicultura e Manejo de Pastagens, Processamento e Controle de Qualidade de Carne, Leite e Ovos.

 

Daniela Soares Alves Caldeira, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho -UNESP (1993), Mestrado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade de São Paulo- USP (1997) e Doutorado em Agronomia (Energia na Agricultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho -UNESP (2002). Atua como Professora Adjunta no Curso de Agronomia da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT) na área de Fitotecnia. Disciplinas ministradas: Fitotecnia I, Silvicultura e Processamento Pós Colheita.

Published

2017-08-12