State of art on crop-livestock-forest research in Goiás, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.003.0020

Keywords:

Literature metrics, Scientific production, Low C agriculture, Brazilian savannah

Abstract

Crop-livestock-forest systems (CLF) is a strategy for optimizing use of land, the most important resource for farmers. The CLF requires a holistic approach to achieve economic and environmental viability, via increment of biodiversification in farming systems. One of the principles of CLF is to set mutual benefits among production components, according to peculiarities of each farmer and, therefore, it is not limited to issues of scale. Considering the socioeconomic importance of agribusiness in Goiás, located in the central west region of Brazil and the pressure on natural resources of the Brazilian savannah (Cerrado), the objective of this study was to systematize the published scientific data on CLF implemented in Goiás. We carried on with a searching processes of scientific articles available in the database of the SCIELO platform, an open access portal for scientific communication, between 1985 and April 2019. For this period, a total of 560 articles were found, of which 41 studies were describing CLF in Goiás. The predominance of studies (83%) was found using the searching term “livestock crop integration”. Among these, 32% were related to investigation on how CLF affected soil quality. Mostly, 68% of the studies were related to investigation of weeds suppression, performance of cover and forage plants and environmental impact assessment. In our research studies related to costs for implementation, capital return on investment, assessment of the environmental benefits for the community were not found, reinforcing the lack of information about the socioeconomic relevance of CLF.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria Gláucia Dourado Furquim, Instituto Federal Goiano

Graduada em Administração com habilitação em Agronegócio pela Universidade Estadual de Goiás - UEG . Especialista em Auditoria e Perícia Ambiental pela Universidade de Rio Verde - UniRV e possui MBA em Gestão Estratégica de Negócios pela Universidade Estadual de Goiás - UEG . Mestre em Agronegócio pela Universidade Federal de Goiás - UFG. Atualmente é Professora Efetiva em Regime de Dedicação Exclusiva no IF Goiano - Instituto Federal Goiano Campus Iporá-GO, atuando nos Cursos de Agronomia, Tecnologia em Agronegócio, Técnico em Agropecuária Integrado ao Ensino Médio, Técnico em Secretariado e Técnico em Administração Institucional Ead. Tem experiência na área de Administração, com ênfase em Estratégias Gerenciais, Gestão de Pessoas e Sustentabilidade. 

Márcia Thais de Melo Carvalho, Embrapa Arroz e Feijão

Engenheira Agrônoma com mestrado em Produção Vegetal pela Universidade Federal de Goiás e PhD em Agronomia pela Escola de Produção Ecológica e Conservação de Recursos da Universidade de Wageningen, Holanda, com co-tutela na Universidade da Tasmania, Australia. É pesquisadora na Embrapa Arroz e Feijão, atuando em análise do impacto ambiental de sistemas de produção agrícola, com foco em manejo e conservação do solo e água e emissão de gases de efeito estufa no bioma Cerrado e transição Cerrado-Amazônia. Tem interesse no estudo e desenvolvimento de práticas e processos para mitigação e adaptação de sistemas produtivos no contexto das mudanças climáticas e uso de modelos mistos para análise estatística de dados de experimentação agrícola. Atualmente é professora convidada no Programa de Pós Graduação em Agronegócio da Universidade Federal de Goiás. 

Estênio Moreira Alves, Instituto Federal Goiano

Pré-qualificado em Agropecuária (1995) pela Escola Agrícola Municipal de Barra do Garças-MT (Atual IFMT), Técnico em Agropecuária (1998) pela Escola Agrotécnica Federal de Cáceres-MT (Atual IFMT), Pós -Técnico em Zootecnia (1999) pela Escola Agrotécnica Federal de Santa Teresa-ES (Atual IFES), Engenheiro Agrônomo (2007) pela Universidade do Estado de Mato Grosso UNEMAT - Campus Universitário de Tangará da Serra-MT, Especialista em Proteção de Plantas (2009) e Mestre em Agroecologia (2014) pela Universidade Federal de Viçosa - UFV, Doutor em Ciências Agrárias (2019) pelo Instituto Federal Goiano (IF Goiano), Campus Rio Verde. Tem experiência em Agronomia, Agrossilvicultura (ILPF), Olericultura e Agroecologia. Atua como pesquisador em sistemas integrados de produção vegetal e animal, avaliando sistemas de produção com ruminantes, grandes culturas e hortaliças com enfase em agroecologia. Atua na função de Engenheiro Agrônomo no Instituto Federal Goiano - Campus Iporá, Iporá - Goiás. 

Published

2020-04-02

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente