Morphological parameters and nutritional quality of seedlings of Jacaranda cuspidifolia mart. In response to brightness and different substrate combinations

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2022.010.0004

Keywords:

Quality of seedlings, Agro-industrial residues, Nutrition

Abstract

Jacaranda cuspidifolia Mart. is a forest species native to Brazil, with wide geographic distribution. It is classified as heliophyte, apicultural and pioneer, with potential for use in urban afforestation, civil construction and ornamentation, and there are few studies regarding the appropriate environmental conditions for the production of its seedlings. Thus, the objective of this work was to evaluate the effect of shading and different alternative substrates on seedling production. The experimental design was completely randomized in a 2 x 6 factorial scheme (two shading and six substrates) with 15 replications per treatment, and the experimental unit consisted of one plant. The substrates used were: T1: commercial; T2: sand + soil + chestnut shell (1:2:1) sand + soil + rice straw (1:2:1); T3: sand + soil (1:2), T4: sand + soil + rice husk + coffee straw (1:2:1:1); T5: sand + soil + sugarcane bagasse (1:2:1); T6: sand + soil + rice husk (1:2:1). The types of shading were: full sun (0% shading) and 50% shading, obtained with a shade screen. The characteristics evaluated were height, stem diameter, stem height/diameter ratio, root length, aerial dry mass, root dry mass, total dry mass, and Dickson's Quality Index. There was interaction for practically all the variables analyzed, except root length and the relationship between weight of dry mass area and weight of root dry mass. The seedlings at 50% shading in the commercial substrate followed by the one formulated with chestnut shell had the highest values in all biometric parameters in relation to the other alternative substrates in full sun. Results observed in the nut shell demonstrate potential for development in the field, so it is necessary to carry out follow-up studies of the seedlings in the field. J.cuspidifolia Mart seedlings grown at 50% shading in an alternative substrate formulated with chestnut husk, as well as commercial substrate that met the biometric, morphological and nutritional parameters.

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Author Biographies

Andréia do Rosário Batista, Universidade Federal de Rondônia

Mestre em Agroecossitemas Amazônicos ( UNIR, 2022); Especialização em Metodologia do Ensino superior e EAD (FAEL, 2019); Graduação em Agronomia pelo Centro Universitário Luterano de Ji-Paraná (2018) e Técnico Florestal pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de RO (IFRO, 2013). 

Isabella Ribeiro Barbosa, Instituto Federal de Rondônia

Tem experiência na área de Recursos Florestais e Engenharia Florestal, com ênfase em Produtos Florestais Não Madeireiros. 

Maycon Lima da Silva, Instituto Federal de Rondônia

Sou Engenheiro Florestal graduando pelo Instituto Federal de Rondônia Campus Ji-Paraná. Atualmente, trabalho na empresa Nova Lammy, onde elaboro e aprovo projetos de exploração sustentável de florestas nativas e plantadas no estado de Rondônia. Tenho boa experiência com pesquisa na área de produtos florestais não madeireiros (PFNM), como sementes, óleos e formação de subprodutos e produção de mudas, além de conhecimento sobre projetos de exploração florestal. Como profissional me empenho em desenvolver métodos e contribuir para a implantação e avanço de técnicas e tecnologias na região amazônica, buscando me atualizar sobre inovações no setor.

Andreza Pereira Mendonça, Instituto Federal de Rondônia

Possui graduação em Engenharia Florestal pelo Instituto de Tecnologia da Amazônia(2002), mestrado em Desenvolvimento Regional pela Universidade Federal do Amazonas(2004) e doutorado em Ciências de Florestas Tropicais pelo Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia(2015). Atualmente é Professora do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Rondônia e da Universidade Federal de Rondônia. Tem experiência na área de Recursos Florestais e Engenharia Florestal. Atuando principalmente nos seguintes temas:sementes oleaginosas, modelos matemáticos, qualidade do óleo vegetal, extração por prensa.

Marco Antonio Dorado Borches, Universidade Autônoma de Beni

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Colegio San Cristóbal(2001). 

Suzenir Aguiar da Silva, Universidade Federal de Rondônia

Doutora em Administração pela UFRGS (2013), mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (2002) e graduação em Ciências Contábeis pela Universidade Federal de Rondônia (1996). Atualmente é professora efetiva da Universidade Federal de Rondônia - UNIR - Campus de Cacoal, adjunto IV, atuando como professora no curso de Ciências Contábeis, coordenadora da Especialização em Contabilidade e Finanças Empresariais e professora do mestrado Agroecossistemas Amazônicos. É Pesquisadora e membro do grupo de pesquisa GPGDR e do grupo de pesquisa Gepscal, desenvolvendo pesquisas e projetos de extensão com os povos indígenas do Mosaico Tupi, pesquisas sobre sustentabilidade, uso sustentável dos recursos naturais amazônicos, viabilidade econômica, inovação, custos de produção dentre os assuntos correlatos na área de gestão, empreendedorismo ambiental.

Published

2023-01-08

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