Improvement and monitoring of a wastewater treatment unit and agricultural application of gray water in the Brazilian semiarid region

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.009.0014

Keywords:

Water Reuse, Domestic effluent, Ultraviolet radiation, Technological advances

Abstract

Water scarcity associated with environmental problems is a factor for encouraging the development of technologies that enable the sustainable reuse of water for agricultural and forestry purposes. In this context, this research is aimed to improve and follow up on the performance of a wastewater treatment unit installed at the Universidade Federal Rural do Semi-Árido in Mossoró/RN and to evaluate the agricultural application of gray water. The wastewater treatment unit is comprised of an equalization tank, septic tank, anaerobic filter, artificial ultraviolet reactor, and infiltration ditch. The experiment was set up in a completely randomized design with four replications, the samples consisted of gray water from the equalization tank (raw sample) and gray water from the artificial ultraviolet reactor (treated sample). The gray water sampling was carried out approximately every 32 days, over a period of four months. The samples were assessed to determine pH, temperature, electrical conductivity, turbidity, Chemical Oxygen Demand (COD), Biochemical Oxygen Demand (BOD5.20), total suspended solids, total solids, total coliforms and E. coli. The data was submitted to a descriptive statistical analysis to obtain the mean and standard deviation values. It was observed that the increase in the number of lamps from two to four lamps in the artificial ultraviolet reactor had meaningful influence on the decay of the E. coli population. This feature allowed the treated water to be within the standards of the COEMA Resolution n° 02/2017 for agricultural reuse. The studied treatment system showed removals above 95% of the turbidity, total suspended solids, COD, BOD and removal of 2.86 and 4.09 in logarithmic units in relation to population numbers of total coliforms and E. coli, respectively.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Adler Lincoln Severiano da Silva, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Possui graduação em química pela Universidade do Estado do Rio Grande do Norte (2009). Atualmente é técnico laboratório/química da Universidade Federal Rural do Semi-Árido e professor permanente nível III- Secretária de Educação e Cultura. 

Solange Aparecida Goularte Dombroski, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Possui doutorado em Engenharia Civil, área de concentração - Engenharia Hidráulica, opção Saneamento Básico, pela Escola Politécnica da Universidade de São Paulo, mestrado em Engenharia civil, área de concentração - Hidráulica e Saneamento pela Escola de Engenharia de São Carlos, Universidade de São Paulo e graduação em Engenharia Sanitária pela Universidade Federal de Mato Grosso. Atualmente é professora associada da Universidade Federal Rural do Semi-Árido. Tem experiência na área de Engenharia Sanitária, com ênfase em Saneamento Básico, atuando principalmente nos seguintes temas: tratamento de águas residuárias e de água de abastecimento e reúso de água. 

Daianni Ariane da Costa Ferreira, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Química Industrial pela Universidade Estadual da Paraíba (2004). Mestre no Programa de Pós-Graduação em Manejo de Solo e Água pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA (2016). Atualmente é técnico de laboratório da UFERSA. Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química 

Isaac Alves da Silva Freitas, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Formado em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA) no ano de 2016. Tem experiência na área de Agronomia com ênfase em agrometeorologia, atuando principalmente nos temas evapotranspiração e necessidades hídricas em culturas. Mestre em manejo de solo e água pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA). Atualmente em formação como doutor em Fitotecnia pela UFERSA, atuando na área de agricultura orgânica Utilizando biomassa vegetal.

Published

2021-08-22

Most read articles by the same author(s)