Effects of different periods of floral induction on the development of 'Pérola' pineapple fruits in northern Tocantins

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2318-2881.2020.004.0010

Keywords:

Floral induction, Ananas comosus, Scheduling, Production, Management

Abstract

Several factors may interfere in the cycle of the pineapple crop and the quality of the fruits produced, among them the cultural treatments, especially with regard to the treatment of floral induction. The harvest period and the uniformity of the fruits can be regulated by the use of floral inducers. In this context, the objective of this work was to evaluate the influence of floral induction (FI) on different days after planting (dap) on the characteristics of pineapple fruits of the cultivar Pérola cultivated in the city of Araguatins-TO. The experimental design was in randomized blocks. The treatments consisted of 4 periods of FI (T1-305dap, T2-320dap, T3- 335dap, T4-350dap) and 5 replicates. The duration of the phases between planting at harvest, Total Soluble Solids (TSS), Total Titratable Acid (TTA), TSS/TTA ratio, fruit weight with and without crown, fruit diameter and yield were evaluated. The phase comprised between induction-flowering ranged from 41 to 43 days and flowering-harvest from 100 to 104 days. The total culture cycle ranged from 450 to 492 days. The weight of fruit with and without crown was not affected by treatments, ranging from 1,388 to 1,552 g, and from 1,381 to 1,489 g, respectively. As for the chemical characteristics of the fruits, only the TSS was influenced by the different treatments, and the T4 allowed the development of fruits with higher ºBrix. The productivity was not influenced by the different treatments and ranged from 39,413 to 44,794 kg.ha-1.

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Author Biographies

Rafael Gomes da Mota Gonçalves, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Mestre em Agronomia Ciência do Solo pela UFRRJ (conceito CAPES 6) e bolsista nota dez pela FAPERJ através do Edital E_ 01/2018. Atualmente é Doutorando em Ciência do solo pela UFRRJ. Atua principalmente na área de manejo do solo e qualidade ambiental, fertilidade do solo e nutrição de plantas, com ênfase em manejo da fertilidade do solo, eficiência agronômica de nutrientes na agricultura e tecnologias para desenvolvimento de novos fertilizantes. E-mail: rafaelmotag@hotmail.com.

Aline Gomes de Paula Sousa, Companhia Nacional de Abastecimento

Mestranda em Defesa Sanitária Vegetal na Universidade Federal de Viçosa (UFV), Especialista em Gestão Ambiental pela Universidade Cândido Mendes. Engenheira Agrônoma e Técnica em Agropecuária, ambos pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins (IFTO), Campus Araguatins - TO.

Tadeu Augusto van Tol de Castro, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Mestre em Agronomia - Ciência do Solo pela UFRRJ (conceito CAPES 6) e Bolsista Nota Dez pela FAPERJ, através do Edital E_ 01/2018. Atuou como residente da Divisão Técnica da CEASA - RJ, unidade Grande Rio. Atualmente é Doutorando em Agronomia - Ciência do solo pela UFRRJ. Atua principalmente nas áreas de fisiologia vegetal e química do solo, com ênfase na caracterização estrutural da matéria orgânica humificada e sua bioatividade em plantas. 

Ruy Borges da Silva, Instituto Federal do Tocantins

Possui graduação em AGRONOMIA pela Universidade Federal da Paraíba (1995) e mestrado em Manejo de Solo e Água [Areia] pela Universidade Federal da Paraíba (2000). Atualmente é professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins, Campus Araguatins.

Miguel Camargo da Silva, Instituto Federal do Tocantins

Licenciado em Ciências Agrícola pela UFRRJ (conclusão 1989), Especialista em Agricultura Tropical (conclusão em 1990 pela UFRPE). Possui mestrado em Agricultura Tropical pela Universidade Federal de Mato Grosso (2002). Atualmente é professor de Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins - IFTO - Campus Araguatins nos Cursos Técnico Em Agropecuária e Bacharelado em Agronomia ministrando as disciplinas de Fruticultura e Fisiologia Vegetal no Curso de Licenciatura em Ciências Biológica. Membro do Fórum Estadual de Educação no Campo do Tocantins, Conselheiro Suplente representante do MEC do SENAI Tocantins 2010 a 2015. Atuou como Diretor Geral 2011/2015 e professor da Disciplina Ética e Educação Ambiental no Campus Porto Nacional. Por 25 anos é professor do IFTO - Campus Araguatins (Antiga Escola Agrotécnica) ministrando aulas nas disciplinas: Fruticultura, Agrosilvicultura, Administração, Gerenciamento e Elaboração de Projetos. Atuou como Diretor de Ensino 2008/2010. Atuou em Aperfeiçoamento pela UNITINS na área de formação de Docentes dos Saberes da Terra e Projóvem campos No período de 2006 à 2008. Conselheiro do CMDRS (Conselho Municipal de Desenvolvimento Rural Sustentável) Araguatins - TO representando o IFTO - Campus Araguatins. 

Published

2020-07-15

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente

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