Periodic Food Compulsion disorder in teens: an integrative review

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2236-9600.2023.001.0012

Keywords:

Adolescent, Feeding behavior, Nutritional status, Body image, Binge eating disorder

Abstract

Binge Eating Disorder (BED) is characterized by food intake in large amounts, quickly, with a feeling of lack of control, followed by regret, guilt and discomfort, and may be associated with psychosocial and behavioral factors. Due to the constant transformations that occur in adolescence, of which pubertal development, the beginning of food independence and constant aesthetic demands from society stand out, this phase stands out as a vulnerable phase to disorders. Thus, the aim of this study was to identify the prevalence of BED in adolescents and associated factors. This is an integrative review carried out through searches in the databases: Latin American and Caribbean Literature in Health Sciences (LILACS) Medical Literature Analysis and Retrieval Sistem online (MEDLINE) and National Library of Medicine (PUMED) , by crossing the Decs descriptors or MeSh terms: ''Binge Eating Disorders'' and ''Adolescents'', with the Boolean operator “and”, selecting original articles published between 2016-2021, in full, in English is Portuguese. The result was 12 articles that were systematized and analyzed. The findings show a higher prevalence of BED among female adolescents and that emotional coping factors, socioeconomic level, sleep, anxiety, restrictive diets and body dissatisfaction are related to compulsive eating in this public.

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Author Biographies

Ana Beatriz Ferreira Santos, Faculdade Estácio de Alagoas

Mestranda em Nutrição Humana pela Universidade Federal de Alagoas (UFAL). Graduada em Nutrição na Faculdade Estácio de Alagoas. Participou do projeto de extensão "TEANutrir".

Isabel Cristina Lopes Ferreira, Faculdade Estácio de Alagoas

Possui graduação em Nutrição pela Faculdade Estácio de Alagoas (2023). Áreas de interesse: Nutrição coletiva, hospitalar, abordagem comportamental e pesquisa.

João Victor Laurindo dos Santos, Faculdade Estácio de Alagoas

Nutricionista pela Faculdade Estácio de Alagoas (2022), Técnico em Agroindústria pelo Instituto Federal de Alagoas (2019) e Integrante do Grupo de Pesquisa Aplicada a Ciência e Tecnologia de Alimentos (PACTA) com linha de Pesquisa em Química e Bioquímica de Alimentos pelo Instituto Federal de Alagoas. Áreas de interesse/atuação: Nutrição; Ciência e Tecnologia de alimentos.

Joice dos Santos Américo, Faculdade Estácio de Alagoas

Possui graduação em Nutrição pela Faculdade Estácio de Alagoas(2022). Tem experiência na área de Nutrição.

Laís Nanci Pereira Navarro, Faculdade Estácio de Alagoas

Graduada em Nutrição (Universidade Federal de Alagoas) e Pós-graduada em Nutrição Clínica - Metabolismo, prática e terapia nutricional (Universidade Gama Filho). Especialista em Nutrição do Adulto e do Idoso pelo Programa de Residência Multiprofissional em Saúde do Adulto e do Idoso (Universidade Federal de Alagoas - Hospital Universitário Professor Alberto Antunes). Mestre em Nutrição humana (Programa de Pós graduação em Nutrição da Faculdade de Nutrição - UFAL).

Patrícia de Menezes Marinho, Faculdade Estácio de Alagoas

Nutricionista pela Universidade Federal de Alagoas (FANUT/UFAL).Especialista em Nutrição do Adulto e do Idoso pelo Programa de Residência Multiprofissional em Saúde do Hospital Universitário Professor Alberto Antunes (HUPAA/UFAL). Mestre em Nutrição Humana na linha de epidemiologia pelo Programa de Pós-Graduação da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Alagoas (PPGNUT/UFAL). Doutora em Ciências pelo Programa de Pós Graduação em Pediatria e Ciências Aplicadas à Pediatria da Universidade Federal de São Paulo (EPM/UNIFESP). Tenho interesse em análise estatística de dados epidemiológicos e investigações nas áreas de saúde coletiva e nutrição materno-infantil. Atualmente trabalho como docente universitária, pesquisadora e nutricionista consultora técnico-cientifico na implementação da Estratégia Nacional para Prevenção e Atenção à Obesidade Infantil - PROTEJA, desenvolvido pelo Ministério da Saúde em parceria com UFAL e UFPR. 

Jamile Ferro de Amorim , Universidade Federal de Alagoas

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Alagoas (2009) e Doutora em Saúde Pública pelo Instituto Aggeu Magalhães- CPqAM/FIOCRUZ (2018). Especialização em Psicologia, nutrição e transtornos alimentares. É professora do curso de nutrição da Faculdade Estácio de Alagoas. Tem experiência na área de Saúde Pública atuando nas seguintes áreas: Alimentação e nutrição, Transtorno aalimentares, Aspectos psicossociais dos agravos, epidemiologia e avaliação em saúde.

Published

2023-06-19

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