Residual effect of rice husk ash on availability of silicon and phosphorus in soil

Authors

  • Aline Hernandez Kath Universidade Federal de Pelotas
  • Juliana Brito da Silva Teixeira Universidade Federal de Pelotas
  • Gláucia Oliveira Islabão Instituto Federal Farroupilha
  • Ledemar Carlos Vahl Universidade Federal de Pelotas

DOI:

https://doi.org/10.6008/SPC2179-6858.2017.003.0002

Keywords:

Agriculture, Nutrients, Waste

Abstract

Phosphorus (P) is a limiting nutrient to agricultural production. Coming from non-renewable sources, studies that point to alternative materials that provide P may be of great importance in the near future. In this sense, rice husk ash (RHA) can be a viable option due to her composition, rich in silicon (Si), that can increase soil phosphorus availability. This investigation aimed to evaluate the residual effect of rice husk ash in the phosphorus and silicon soil availability. To this end, a field experiment was conducted with ten rice husk ash dosages 0, 10, 20, 30, 40, 60, 80, 100, 120 e 140 t ha-1 where  soil sampling was collected at 15 days after ash incorporation, in the layers 0,00 – 0,10 m and 0,10 – 0,20 m. To evaluate residual effect it was used four rice husk ash dosages from initial experiment referring to 0, 30, 60 e 120 t ha-1 where four more samples are done at 211, 400, 517 and 804 days after ash incorporation. Available phosphorus was determined by the double acid extraction method (Mehlich-1) while silicon was determined by the method that uses acetic acid as extractor. Results showed that rice husk ash increases soil phosphorus and silicon availability; the increased of soil silicon available, extractable by acetic acid, is equivalent to a fraction of a maximum of 0,08% of total silicon from rice husk ash; the residual effect of RHA in the silicon availability is higher than in the phosphorus availability; as phosphorus source the residual effect of RHA is lower than that of soluble mineral fertilizers such as acidulated superphosphates and, it’s possible that RHA causes the leaching of phosphorus in soils with low nutrient adsorption capacity.

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Author Biographies

Aline Hernandez Kath, Universidade Federal de Pelotas

Doutoranda em Ciências - Manejo e Conservação do Solo e da Água na Universidade Federal de Pelotas (UFPel); Especialista em Química Ambiental pelo Instituto Federal Sul-Riograndense (2016); Mestre em Ciências - Manejo e Conservação do Solo e da Água/UFPel (2013); Bacharel em Química Ambiental pela Universidade Católica de Pelotas/UCPEL (2011). Atua principalmente nos seguintes temas: química do solo, metais pesados, oxi-redução, química agrária e ambiental.

Juliana Brito da Silva Teixeira, Universidade Federal de Pelotas

Possui graduação em Bacharelado em Química Ambiental pela Universidade Católica de Pelotas (2007), Mestrado e Doutorado em Ciência Área de Concentração Solos pela Universidade Federal de Pelotas, atualmente atua como Pós-Doutoranda no Programa de Pós-Graduação em Manejo e Conservação do Solo e da Água.

Gláucia Oliveira Islabão, Instituto Federal Farroupilha

Possui Bacharelado e Licenciatura em Química pela Universidade Federal de Pelotas (2002), Mestrado em Ciências pelo Programa de Pós Graduação em Agronomia - Área de concentração Solos da Universidade Federal de Pelotas (2009), Doutorado em Ciências - Solos por esse mesmo programa (2013). Realizou o Pós-Doutorado pelo Programa de Manejo e Conservação do Solo e da Água pertencente a Universidade Federal de Pelotas (2014) e atualmente é Professora do Ensino Básico Técnico e Tecnológico (EBTT) no Instituto Federal Farroupilha- campus Alegrete-RS, onde ministra aula de Química Geral Experimental, Físico-Química I, Físico-Química II e Físico-Química Experimental para o Curso de Licenciatura em Química, Química Geral e Química Geral Experimental para o curso de Zootecnia, Química Geral e Experimental para o Curso de Engenharia Agrícola e Química para o Curso Técnico de Agropecuária.

Ledemar Carlos Vahl, Universidade Federal de Pelotas

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (1975), mestrado em Agronomia Solos pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1982) e doutorado em Agronomia Solos pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1991). Atualmente é professor titular da Universidade Federal de Pelotas. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fertilidade do Solo e Adubação, atuando principalmente nos seguintes temas: nutrição mineral e adubação de arroz irrigado e uso agrícola da cinza de casca de arroz.

Published

2017-08-13