External, internal and microbiological quality of eggs submitted to different conditions of sanitization, temperature and storage periods

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.002.0014

Keywords:

Albumin, Poultry, Shell, Yolk, Microbiology, Resistance

Abstract

The objective was to evaluate the effect of sanitization, temperature and storage period on the physical and microbiological quality of chicken eggs produced in the municipality of Itaberaí, Goiás, Brazil. The completely randomized designs were used with two factorial arrangements, being: 2x5, which considered two storage locations and five storage times, with twenty-four eggs per repetition; 2x2, which considered two lines of laying and two procedures (washed and not washed), with ten repetitions. The physical and microbiological qualities of a total of 720 laying eggs of the lines Hisex White and Hisex Brown were analyzed. The data obtained were subjected to analysis of variance, for the microbiological variables the Student's 't' test was used and for the physical variables the Tukey test at 5% significance was used, with the aid of the SISVAR® statistical software. The results of the physical quality of the eggs of both laying lines showed that the eggs stored at room temperature showed low internal quality compared to the refrigerated eggs, for a period of 1, 7, 14, 21 and 28 days of storage. The microbiological quality of the surface of the shell and content of the washed eggs was effective compared to the non-washed ones. Therefore, the present study reports the importance of washing and cooling commercial eggs.

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Author Biographies

Vilson Matias Pinto, Universidade Estadual de Goiás

Mestre em Desenvolvimento Rural Sustentável pela Universidade Estadual de Goiás - Campus São Luís de Montes Belos, com linha de pesquisa em Produção Animal (2018-2020). Bacharel em Zootecnia pelo Instituto Federal Goiano - Campus Ceres (2013-2017). Tenho experiência na área de Zootecnia, com ênfase em produção animal, atuando principalmente nos seguintes temas: frango de corte, poedeiras comerciais e fabrica de produtos destinados à alimentação animal.

Fernanda Rodrigues Taveira Rocha, Universidade Estadual de Goiás

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Goiás (1996), especialista em Sanidade Avícola pela Universidade Federal de Viçosa (1997), mestrado em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Minas Gerais (2000), doutorado em Ciência Animal pela Universidade Federal de Goiás (2009) e Pós Doutorado em Ciência Animal pela Universidade Federal de Goiás (2013). Professora Adjunta da Universidade Estadual de Goiás Câmpus São Luís nos Cursos de Medicina Veterinária e Zotecnia. Coordenadora do Curso de Medicina Veterinária nos anos de 2017 e 2018.Tem experiência na área de Medicina Veterinária Preventiva e Produção Animal, com ênfase em produção e sanidade avícola. 

Karyne Oliveira Coelho, Universidade Estadual de Goiás

Graduada em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Goiás (2002); Especialista em Educação a Distância pelo SENAC (2013); Mestre em Ciência Animal e Pastagens pela Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - Universidade de São Paulo (2004); Doutora e PhD em Ciência Animal pela Universidade Federal de Goiás (2007 e 2014). Professora Adjunta da Universidade Estadual de Goiás (UEG - Câmpus São Luís de Montes Belos) no Curso de Medicina Veterinária e Mestrado em Desenvolvimento Rural Sustentável. Coordenadora do Curso de Medicina Veterinária. Membro da Associação dos Pesquisadores e Pesquisadoras Negros e Negras (ABPN). Área de atuação: Qualidade e Identidade de Alimentos de Origem Animal e Metodologia Científica. 

Paulo Ricardo de Sá da Costa Leite, Instituto Federal Goiano

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Estadual do Maranhão, Mestrado e Doutorado em Ciência Animal pela Universidade Federal de Goiás. Atualmente é professor de Avicultura no Instituto Federal Goiano-Campus Ceres. Tem experiência com manejo e nutrição de frangos de corte e poedeiras, Inspeção de carne e Microbiologia de Alimentos.Foi coordenador do curso de Zootecnia (agosto-2012 a dezembro- 2016) e Gerente de Pós-graduação, Pesquisa e Inovação (agosto-2017 a janeiro-2020).

José Carlos de Sousa Júnior, Universidade Estadual de Goiás

Graduado em Administração - Habilitação em Agronegócios, pela Universidade Estadual de Goiás - UEG (2006). Técnico em Contabilidade pelo Instituto Federal Goiano - IF Goiano (2008) ; Especialista em Marketing e Gestão Estratégica pela Universidade Cândido Mendes - UCAM. Mestrando em Desenvolvimento Rural Sustentável pela Universidade Estadual de Goiás. Atualmente é Professor Efetivo em Regime de Dedicação Exclusiva no IF Goiano - Instituto Federal Goiano Campus Iporá-GO, atuando nos Cursos de Agronomia, Tecnologia em Agronegócio, Tecnologia em Análise e Desenvolvimento de Sistemas e Técnico em Administração Institucional Modalidade EaD.

Published

2021-02-16

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