Corn growth in response to rhizobacteria, molybdenum and nitrogen

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2019.004.0013

Keywords:

Zea mays, Diazotrophics Microorganisms, RPCPs, Coinoculation, Chemical fertilizers

Abstract

Bacteria such as Azospirillum brasilense and Rhizobium tropici have the potential to improve the agronomic performance of corn due to its diazotrophic activity and also to act as plant growth promoting rhizobacteria. In addition, the use of these microbial species may enhance the isolated and combined benefits of molybdenum and nitrogen applied at sowing. The objective of this work was to evaluate the isolated and combined effects of Azospirillum brasilense, Rhizobium tropici, molybdenum and nitrogen on the growth of AG 1051 corn. The experiment was carried out in a greenhouse following a completely randomized design in a 2x2x2x2 factorial scheme. 5 repetitions, considering the absence and presence of Azospirillum brasilense, Rhizobium tropici and molybdenum in the seeds and nitrogen in the soil. In the tearing, the plant height, basal diameter of the stem, the accumulated nitrogen in the aerial part and the dry mass of the aerial part, roots and total were evaluated. Higher corn growth was observed due to nitrogen fertilization. It was also verified that the inoculation of Azospirillum brasilense in the seeds potentiated the effect of nitrogen fertilization in increasing the amount of accumulated nitrogen in the aerial part of the plants. In addition, this variable was increased due to the co-inoculation of rhizobacteria associated with molygous fertilization.

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Author Biographies

Angelita Aparecida Coutinho Picazevicz, Instituto Federal de Rondônia

Doutorado em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Acre (2017). Mestrado em Educação Agrícola pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2013), com graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Rondônia (2009). Atualmente é professora do ensino básico, técnico e tecnológico do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Rondônia. Atua na linha de pesquisa Solos, com enfase em biologia do solo.

Jorge Ferreira Kusdra, Universidade Federal do Acre

Possui graduação em Engenharia Agronômica e em Matemática pela Universidade Federal do Acre e pós-graduação (Mestrado em Ciência do Solo e Doutorado em Produção Vegetal) pela Universidade Federal do Paraná. Atualmente é professor associado da Universidade Federal do Acre, atuando no Curso de Graduação em Engenharia Agronômica e no Programa de Pós-graduação em Produção Vegetal (Cursos de Mestrado e Doutorado) nas áreas de Estatística Experimental, Metodologia Científica e Biologia do Solo.

Andréia de Lima Moreno, Universidade Federal do Acre

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Faculdade São Lucas (2007), mestrado em Ciência, Inovação e Tecnologia para a Amazônia pela Universidade Federal do Acre (2014) e doutorado em Produção Vegetal também pela Universidade Federal do Acre (2019). Atua principalmente na área de Biologia do Solo desenvolvendo pesquisas relacionadas a organismos e processos biológicos do solo bem como suas aplicações agrícolas e biotecnológicas. 

Published

2019-09-04

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente