Fish pate using waste from the Amazon fishing industry: production and acceptance

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2018.006.0020

Keywords:

Carcass, Fish, Folder, Industry, Consumption

Abstract

Increasing demand for export-benefited fish leads to potentially valuable by-products (heads, offal and pimples, among others) if they are turned into new products. This research aimed to point out the productive aspects and the acceptability of fish pate prepared from residues of dorado (Brachyplatystoma rousseauxii) supplemented with smoked pirarucu (Arapaima gigas), using the natural potato and cassava thickeners. From the golden carcasses, the muscle mass was extracted, which was later crushed and washed; the pieces of pirarucu loin were smoked and reserved. All ingredients were homogenized in multiprocessor. The following were quantified: a) microbiological contamination of the mass; (b) the yields of golden-washed muscle mass and ground plus smoked pirarucu; c) the acceptability of the different formulations of the smoked pirarucu bream pâté. The formulations were F43M, F43B, F39M and F39B, where the number indicates the amount of fish and the last letter the thickener used. The mass presented low index of microbial contamination. The yields were satisfactory, and it can be pointed out that the transformation of this mass into pâté reduces by 16.98% the waste disposal in the wild. The highest acceptability of the pâté was in the formulation with the least amount of dormant associated with potato as a thickener. Although changes in the suggested formulations are necessary, it was found that the use of waste from the fishing industry for the production of pâté for human consumption was feasible, potentially reducing 170kg of material discarded in nature every 1ton of waste from industrial processing.

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Author Biographies

Keila Daniellen Pantoja Paiva Caldas, Universidade Federal do Oeste do Pará

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Oeste do Pará (2017) e graduação em Administração pela Universidade Paulista (2014). Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Engenharia de Pesca, Especialização em Vigilância Sanitária e Qualidade de Alimentos -Universidade Candido Mendes.

Paulo Roberto Brasil Santos, Universidade Federal do Oeste do Pará

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2011), mestrado em Aquicultura e Recursos Aquáticos Tropicais pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2013) e Doutor em Ciências Ambientais do Programa de Pós-Graduação Sociedade, Natureza e Desenvolvimento da Universidade Federal do Oeste do Pará (2019). Atualmente é professor auxiliar do Campus Monte Alegre da Universidade Federal do Oeste do Pará. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em avaliação de recursos pesqueiros, ecologia pesqueira, análise de dados, geoprocessamento e geoestatística.

Hérlon Mota Atayde, Universidade Federal do Oeste do Pará

Possui graduação em Engenharia de Pesca (2004), Mestrado em Ciência de Alimentos (2008) e Doutorado em Ciências Pesqueiras nos Trópicos (2014), todos pela Universidade Federal do Amazonas. Atualmente, é professor da Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA) Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Avaliação e Controle de Qualidade de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: peixe congelado, microbiologia do pescado, fungos em alimentos destinados ao consumo humano ou animal, perfil de ácidos graxos em peixes amazônicos.

Published

2018-07-03

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