Physical properties and organic carbon in soil layers under different use and management in the cerrados in West Bahia, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.008.0001

Keywords:

No-tillage, Soil density, Soil structure, Soil aggregates, Soybeen

Abstract

The conversion of natural cerrado into agricultural areas has modified the physical properties and changed the carbon content in the soils, especially when the use and management do not contribute to the maintenance of these attributes This work aimed to evaluate the influence of soil use and management on physical properties and total organic carbon in soils, at four depths in the cerrados of western Bahia. The study was carried out in the municipalities of Barreiras and Luis Eduardo Magalhães in the State of Bahia. Nine collection points were chosen: in natural cerrado, no-tillage, conventional tillage (soy and cotton), pasture (with 2 and 5 years) and degraded pasture, coffee with 3 and 20 years. Collections were performed at depths of 0,00-0,10; 0,10-0,20; 0,20-0,30 and 0,30-0,40 m. The system with no-tillage (SPD), cotton with conventional tillage (AC), five-year pasture (P5) and degraded pasture (PD) showed higher density (P <0.05) than the reference area (natural “cerrado” (CN) )) in the superficial layer (0,00-0,10 m). The aggregation rates (DMP and DMG) were lower than those of cerrado area were in systems with no-tillage, conventional tillage (soy and cotton) and in degraded pasture. In relation to the carbon stock index, for the 0, 00 to 0, 40 m profile, the pasture with 2 years of cultivation and coffee with 3 years of age were superior to the native cerrado. In general, the use and management of the soil changed the physical properties and organic carbon, positively and negatively.

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Author Biographies

Paulino Joaquim Soares Neto Sol, Universidade do Estado da Bahia

Atualmente cursando Engenharia Agronômica na Universidade do Estado da Bahia-UNEB

Laise de Souza Silva, Universidade do Estado da Bahia

Atualmente cursando Engenharia Agronômica na Universidade do Estado da Bahia-UNEB

Joaquim Pedro Soares Neto, Universidade do Estado da Bahia

Possui graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal da Paraíba (1983), mestrado em Ciências Agrárias pela Universidade Federal da Bahia (1999), doutorado em Geotecnia pela Universidade de Brasília (2005) e pós-doutorado pela Universidad Politécnica de Cartagena, ES (2015), com ênfase no balanço de CO2 no sistema solo-planta. Atualmente é professor Pleno da Universidade do Estado da Bahia. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Conservação de Solo e Água, atuando principalmente nos seguintes temas: manejo de solo, bacia hidrográfica, sedimentos, balanço hídrico, aptidão climática e densidade de drenagem, densidade hidrográfica, matéria orgânica do solo. 

Heliab Bomfim Nunes, Universidade do Estado da Bahia

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade do Estado da Bahia, Mestrado em Microbiologia Agrícola pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Doutorado em Agronomia pela Universidade de Brasília. Desenvolve pesquisas na área de solos, atuando principalmente em manejo e conservação dos solos e da água, bem como na área de física dos solos e fertilidade. Durante a graduação desenvolveu pesquisas na área de botânica, apicultura, fitopatologia e solos. Funcionário da Universidade do Estado da Bahia Campus IX, desenvolve trabalhos nos laboratórios de Física dos Solos e Fertilidade dos Solos.

Vandayse Abades Rosa, Universidade do Estado da Bahia

Possui graduação em engenharia agronômica pela Universidade do Estado da Bahia(2018) e ensino-medio-segundo-graupelo Colégio Estadual Manoel Levi(2007). Atualmente é da Universidade do Estado da Bahia. 

Published

2021-08-22