River water quality in the Amazon: a case study of the Pará do Uruará river

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.007.0031

Keywords:

Contamination, Health Risks, Sanitation, Brazilian Amazon

Abstract

Water contamination can be seen as a sequence of adverse conditions that promote the growth and proliferation of pathogens. Based on this, this study sought to assess the water quality of the Pará do Uruará River, measuring the physicochemical and microbiological characteristics. The water samples were collected at four points along the river, using disposable and sterile plastic bags, suitable for water collection, properly identified and stored in a thermal environment, for subsequent analysis in the laboratory. The pH, hardness, turbidity, color, conductivity, total coliforms and Escherichia coli were quantified, following the water testing methodology of the Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater (SMEWW). Our results showed that the pH, hardness, turbidity, color and conductivity were in compliance with the maximum values ​​established by CONAMA Resolution no. 357/2005, but total coliforms and Escherichia coli did not meet the standards required by current environmental legislation. The contamination of Amazon rivers surrounded by small towns has occurred mainly due to the lack of basic sanitation, in which the population disposes of domestic effluents directly into the aquatic ecosystem. Therefore, it is necessary to make public the results obtained in this study, in view of a possible awareness of the population about the health risks that the consumption of inappropriate water can cause. In addition, enable the realization of environmental and health education activities aimed at the population, as a way to avoid river contamination.

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Author Biographies

Gustavo da Silva Flexa, Universidade Federal do Oeste do Pará

Bacharel em Farmácia pelo Instituto Esperança de Ensino Superior; Farmacêutico inscrito no Conselho Regional de Farmácia do Estado do Pará; Especialista em Farmácia Clínica e Cuidados Farmacêuticos pela Escola Superior da Amazônia; Especialista em Saúde Indígena pela Faculdade Venda Nova do Imigrante; Mestre em Sociedade Ambiente e Qualidade de Vida pela Universidade Federal do Oeste do Pará.

Ana Paula Justino de Faria, Universidade Federal do Pará

Doutora em Ecologia pela Universidade Federal do Pará (UFPA) e Embrapa Amazônia Oriental. Mestre em Ecologia Aquática e Pesca pela Universidade Federal do Pará (UFPA). Graduada em Ciências Biológicas (Licenciatura Plena) pela Universidade de Cuiabá (UNIC). Minha pesquisa se concentra em avaliar os mecanismos que promovem a distribuição espacial de organismos aquáticos em ecossistemas influenciados por diferentes usos do solo.

Israel Nunes Henrique, Universidade Federal do Oeste do Pará

Professor do magistério superior da Universidade Federal do Oeste do Pará no Instituto de Ciências e Tecnologia das Águas, Curso de Bacharelado em Engenharia Sanitária e Ambiental e Professor do Programa de Pós-graduação em Sociedade, Ambiente e Qualidade de Vida (PPGSAQ/UFOPA). Líder do Grupo de Pesquisa em Saneamento Ambiental no Baixo Amazonas (GPSABA). Coordenador do Laboratório de Tratamento de Águas Residuárias (LabTAR). Tem experiência na área de Química, Físico-Química e Saneamento básico. Atuando principalmente nos seguintes temas: Reúso de Água, Tratamento e pós-tratamento de resíduos líquidos e sólidos, saneamento e qualidade da água.

Yane Santos Almeida, Universidade do Estado do Pará

Possui graduação em Licenciatura Plena Em Ciências Biológicas - Faculdades Integradas do Tapajós (2002) e mestrado em Biotecnologia pela Universidade Federal do Amazonas (2006). Atualmente é professora assitente da Universidade do Estado do Pará. Tem experiência na área de Microbiologia e genética molecular. Experiência em ministrar aulas teóricas e práticas das disciplines de bacteriologia, parasitologia, micologia, immunologia, histologia e histopatologia.

Published

2021-07-15

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente

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