Contribution of the total utilization of food for health and the environment

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.007.0029

Keywords:

Food Waste, Health, Nutrition, Sustainability

Abstract

Currently, around 1.3 billion tons of food are wasted in the world. Brazil is considered the fourth largest food producer in the world, and at the same time, it is among the ten countries that most waste. The concern with waste and also the depletion of natural resources, requires from everyone, new behaviors and new ways of thinking and acting. For this scenario to change, the best way is to practice the full use of food, using unconventional parts such as bark, stalk, leaf and seed. This can contribute to reducing the production of food waste, as well as minimizing the environmental impact caused by them and also in actions aimed at reducing hunger and malnutrition, through the development of dietary techniques that fully reuse food. Thus, the objective of the present work was to carry out a bibliographic review of the importance of the full use of food. For this, it was carried out based on articles published in the last 10 years, in Portuguese or English, in addition to full texts. It can be concluded that food when consumed in its entirety can offer several benefits to consumers, in the treatment and/or prevention of diseases such as diabetes, hyperlipidemia, obesity, constipation and neoplasms, due to the greater presence of fibers, improvement of the system immune system, aiding in weight loss and increasing the intake of nutrients. Education about the unconventional parts of food is of utmost importance to enable the population to have a more nutritious, safe, sustainable diet, thus preventing chronic non-communicable diseases, improving health and quality of life. In addition, it contributes to the reduction of spending on food, food waste and the generation of organic waste.

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Author Biographies

Julia Hirano Rodrigues, Universidade Cesumar

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Colégio Estadual Pedro Viriato Parigot de Souza(2014). Tem experiência na área de Nutrição. 

Rafaela Stinghen Garcia Sampaio, Universidade Cesumar

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Centro Educacional Cianorte(2015). Tem experiência na área de Nutrição. 

Lucas Dutra Zani da Silva Souza, Universidade Cesumar

Possui graduação em Gastronomia pelo Centro de Ensino Superior de Maringá(2019).

Tiago Ferrari, Universidade Federal do Paraná

Possui graduação em Medicina pela Universidade do Oeste Paulista (2016) e Administração pela Universidade Federal do Paraná (2008). Cirurgião Geral pelo Hospital Santa Rita - Maringá/PR (2019). Plantonista em Pronto Socorro Cirúrgico de Alta Complexidade (HSR - Maringá/PR) Intensivista em UTI Geral (HMM - Maringá/PR) Intensivista em UTI COVID (HMM - Maringá/PR)

Daniele Fernanda Felipe, Universidade Cesumar

Possui graduação em Farmácia, com habilitação em farmácia industrial, pela Universidade Estadual de Maringá (2002), mestrado em Ciências Farmacêuticas (2005) e doutorado em Ciências Farmacêuticas (2014), realizados na Universidade Estadual de Maringá. É docente do Centro Universitário de Maringá (Unicesumar) desde 2006, onde ministra aulas nos cursos de Farmácia (disciplinas de Farmacotécnica e de Tecnologia farmacêutica) e de Tecnologia em estética e cosmética (disciplinas de Princípios de química aplicada à estética e à cosmética e de Dermatologia e farmacologia cosmética). É docente do programa de pós-graduação em Promoção da Saúde e pesquisadora do Instituto Cesumar de Ciência, Tecnologia (ICETI/ UNICESUMAR). É docente da área de cosmetologia em cursos de pós-graduação. Tem experiência na área de plantas medicinais, na área de manipulação e desenvolvimento de alimentos, medicamentos e de cosméticos, cosmetologia, controle de qualidade, garantia da qualidade, microbiologia de alimentos .

Ariana Ferrari, Universidade Cesumar

Possui Graduação em Nutrição pelo Centro Universitário de Maringá (2006), Especialização em Terapia Nutricional pelo Instituto de Metabolismo e Nutrição (2008), Residência em Nutrição Oncológica pelo Hospital Erasto Gaertner (2011), Mestrado em Oncologia pela Fundação Antônio Prudente (2012) e Doutorado em Oncologia pela Fundação Antônio Prudente (2015). Atualmente é Docente da Graduação em Nutrição e do Programa de Mestrado em Tecnologias Limpas do Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR). Também é coordenadora do Programa Ciência, Tecnologia e Segurança Alimentar do Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR), membro do Comitê Assessor de Pesquisa (CAPEC/UNICESUMAR) e pesquisadora Instituto Cesumar de Ciência, Tecnologia (ICETI/ UNICESUMAR) e da Elo Oncologia e Pesquisa Clínica. Faz atendimentos home-care e em clínica privada. 

Published

2021-07-15

Issue

Section

Desenvolvimento, Sustentabilidade e Meio Ambiente

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