Kinetics of red pulp rosa with red pulp foam layer drying

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.012.0022

Keywords:

Technology, Dehydration, Conservation, Mathematical modeling

Abstract

The pitaia, also known as dragon fruit, is the fruit of several species of epiphyte cacti of the genera Hylocereus and Selenicereus, native to regions of Central America and Mexico. In Brazil, the cultivation of pitaia began in the 90s, with production concentrated in the state of São Paulo. It is currently being grown in various regions of the country, in the state of Mato Grosso the pitaia has become a source of income for family farming. The red pulp rose pitaha has great potential to be explored economically, due to the increased consumption of this fruit worldwide. Therefore, the present study aimed to evaluate the kinetics of drying in the foam layer of the pulp of different fractions of the pitaia of pink peel and red pulp, evaluating the influence of temperature on the drying time. The drying kinetics of the different fractions of the pitahaya in a foam layer were carried out in an oven with forced air circulation, at temperatures of 60, 70 and 80 ° C. It was found that the increase in temperature led to the establishment of kinetic balance in shorter times, that is, at a temperature of 80oC. The drying kinetics data were subjected to mathematical modeling using the Henderson and Pabis, Midilli and Kucuk and Page models, where the model that showed the best fit to the experimental data was the Henderson and Pabis model, as it had a higher determination coefficient and less relative average error and fewer parameters.

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Author Biographies

Isabella Fernanda Gomes da Costa, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade do Estado de Mato Grosso(2021). Tem experiência na área de Engenharia de Produção, com ênfase em Engenharia De Alimentos.

Claudinéia Aparecida Queli Geraldi, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2001), mestrado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Maringá (2006), doutorado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Maringá (2010) e Pós Doutorado em Engenharia Química pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2013). Tem experiência na área de Engenharia Química, com ênfase em Processos de Separação e Sistemas Particulados, em indústrias de extração fécula de mandioca e amido de milho e processos de biossorção em efluentes líquidos contendo corantes e metais pesados. Atualmente exerce atividade como docente da educação superior nos cursos de Agronomia e Administração da Universidade do Estado de Mato Grosso.

Sumaya Ferreira Guedes, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui graduação em Licenciatura Plena em Química pela Universidade Federal de Mato Grosso (2009), mestrado em Tecnologia e Segurança Alimentar pela Universidade Nova de Lisboa-Faculdade de Ciências e Tecnologia (2010) e doutorado em Química pela Universidade Estadual de Campinas (2016). Atualmente é docente do ensino superior da Universidade do Estado de Mato Grosso.

Rayane Aparecida Gomes Alves, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade do Estado de Mato Grosso(2019). 

Raquel Aparecida Loss, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade de Passo Fundo (UPF), Mestrado e Doutorado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Exerce atividade como Docente da Educação Superior na Universidade do Estado do Mato Grosso (UNEMAT), atuando em projetos voltados para o aproveitamento de resíduos e desenvolvimento de embalagens biodegradáveis.

Published

2021-09-17

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