Dichotomy between urban and rural areas: statistical data may not reveal the synergy between these two existing spaces

Autores/as

  • Washington Pereira Campos Universidade Federal de Goiás
  • Marina Aparecida da Silveira Universidade Federal de Goiás
  • Márcio Caliari Universidade Federal de Goiás
  • Alcido Elenor Wander Georg August Universität Göttingen

DOI:

https://doi.org/10.6008/SPC2179-6858.2017.002.0015

Palabras clave:

Welfare, Dicotomia, Atividade Econômica

Resumen

The gains in non-agricultural activities represents a new dynamic in rural Brazil and now has representation in Brazil from the 1990s. In this perspective, the Brazilian countryside is undergoing a reconfiguration, pointing to an intensification of the urbanization of rural areas, especially in peri-urban areas. The installation of industries in rural areas, the deployment of agribusinesses and food exporters and utilization of rural labor for those industries, are tying the stretches between urban and rural areas. Thus, rural households are increasing income through agricultural and non-agricultural activities. The rural environment is no longer exclusively agricultural. It went on to have a diversified productive base and integrated economy in the region. Since there is a growing rural human being mobility, as well as an improvement in communication and access to information and greater integration between markets reducing the dichotomy between urban and rural. On the other hand the expansion of the cultivation of sugar cane on a region can increase the (Gross National Product) GNP per capita of the region and enable an increase economical activity. Thus, the rural household pluri-activity can be an alternative to increase the income of these families as they, increasingly integrate with the local market. It is known that with rising incomes and improving the welfare of the rural population can reduce the rural exodus that became increasing in the country since the 1970s. However, in areas with predominantly or expansion of monoculture, as an example of cane sugar, may be an increased land concentration and a worsening of income distribution in a region, and to record an increasing in rural migration, Environmental degradation and reduced local production diversification. An analysis of several indicators, socio-economic and environmental, through the Dashboard of Sustainability is possible to tell which category has the highest rate of farmer sustainability, whether smallholders or monoculture. However, the secondary data available in Brazil today does not support a thorough analysis of the participation of each actor and to which the interconnection between the actors and their synergy in local economic activity. Since, given the narrowing between urban and rural, the statistical data available are not able to demonstrate the extent to which gives the rural-urban dichotomy. Thus, it is relevant to point out and discuss ways to provide consistent statistical data and be, in fact, able to demonstrate the local reality of a region within the welfare actors.

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Biografía del autor/a

Washington Pereira Campos, Universidade Federal de Goiás

Possui graduação em Ciências Econômicas pelo Instituto Aphonsiano de Ensino Superior (2005) e mestrado em Agronegócio pela Universidade Federal de Goiás (2013). Atualmente é professor horista - Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial / GO (SENAC), onde ministra aulas para curso técnicos e de Gestão (Matemática Financeira, Administração Financeira e Estatística Básica).

Marina Aparecida da Silveira, Universidade Federal de Goiás

Mestrado em Agronegócio pela Universidade Federal de Goiás (2015). Possui graduação em Secretariado Executivo Trilingue pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás (2004), graduação em Letras/port/Inglês pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás (2006)Tem experiência na área de Letras, com ênfase em Línguas Estrangeiras Modernas, atuando principalmente nos seguintes temas: Sustentabilidade e competitividade produtiva, ILPF, monocultura, cana de açúcar, dicotomia, expansão, pluriatividade, assentamentos rurais, políticas publicas e segurança alimentar. Atividades profissionais em compra, venda e manejo da bovinocultura tipo cria e corte. 

Márcio Caliari, Universidade Federal de Goiás

Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Maringá(1985), especialização em Engenharia de Segurança do Trabalho pela Universidade Estadual de Londrina(2000), mestrado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina(1997), doutorado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas(2001) e pós-doutorado pela Universidade Estadual de Londrina(2011). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Goiás, Membro de corpo editorial da Pesquisa Agropecuária Tropical (UFG), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Tropical (UFG) e Revisor de periódico da Ciência e Tecnologia de Alimentos. Tem experiência na área de Engenharia Química, com ênfase em Operações Industriais e Equipamentos para Engenharia Química. Atuando principalmente nos seguintes temas:Gerenciamento do Canavial, Otimização da colheita de cana-de-açúcar, Maximização da produção de Sacarose, Programação matemática aplicada a cana-de-açúcar. 

Alcido Elenor Wander, Georg August Universität Göttingen

Possui graduação em Agronomia pela Universidade de Kassel (Alemanha, 1996), mestrado em Ciências Agrárias dos Trópicos e Subtrópicos pela Georg August Universität Göttingen (Alemanha, 1998) e doutorado em Ciências Agrárias (Concentração: Economia Agrícola) pela Georg August Universität Göttingen (Alemanha, 2002). É pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), professor dos Programas de Pós-Graduação em Agronegócio (Universidade Federal de Goiás - UFG), Desenvolvimento Regional (Centro Universitário Alves Faria - UNIALFA) e Administração (Centro Universitário Alves Faria - UNIALFA), e do MBA em Agronegócios e Agroindústrias com Ênfase em Sustentabilidade (Instituto de Pós-Graduação e Graduação - IPOG). Atualmente é Chefe-Geral da Embrapa Arroz e Feijão. Tem experiência na área de Economia, com ênfase em Economia Agrária e Regional, atuando principalmente nos seguintes temas: agricultura familiar, viabilidade econômica, políticas públicas, desenvolvimento regional, agronegócio e competitividade.

Publicado

2017-03-30