Challenges of family agriculture in support of the agroecological production in Tangará da Serra -MT

Authors

  • Regina Maria da Costa Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Aparecida de Fátima Alves Lima Universidade do Estado de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.6008/SPC2179-6858.2017.001.0018

Keywords:

Motivation, Cultivation, Sustainability

Abstract

Over the years, the agroecological production has been gaining ground in small properties. This fact is given by the various incentives occurring in regional, state and national level. Regionally, the livestock agriculture and supply department of the town Tangara da Serra (SEAPA) have developed a Integrated Agroecology Production project and Sustainable in an experimental unit and wanted to test it in local farms. On the other hand a group of ten producers in the rural community Vale do Sol I applied with SEAPA a support to produce differently and increase family income. The goal of the research was to identify the challenges to be overcome by the producers in the rural community Vale do Sol I in favor of agro-ecological production. This is a qualitative research with the support of interviews applied to technical professionals of SEAPA and farmers. As a result, it was possible to know the current production system, the physical and monetary resources available, as well as the infrastructure of production units. The survey indicates that the main motivation of farmers to the agro-ecological production is in search of competitive advantage, with the launch of a new brand. To initiate the activities of changes in the conventional production system for agroecological, it was sought support and guidance from the agricultural technicians of the city hall, the representative Policy Center for Economic solidarity and professors. The lack of water and the paper of the land are the main stumbling blocks to raising funds for the necessary investments. Collective work demonstrations have been identified as an alternative to overcome difficulties of transportation and marketing, while production still has been individualized. Despite the indentified difficulties, it is concluded to be possible for small farmers to produce an integrated and sustainable manner provided since it is made the adjustments recommended in the properties and the collective work is formalized in association or cooperative. As further research, it is suggested to be done other studies in the same community in order to check the adjustments that occurred in the properties and the acceptance of the local market for the consumption of agro-ecological products.

 

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Author Biographies

Regina Maria da Costa, Universidade do Estado de Mato Grosso

Doutoranda em Administração pela Universidade Vale do Rio dos Sinos (UNISINOS) (2013-2016);Mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos - UFSCar (2010); Docente na Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT - desde 2006, Instituição de ensino onde ministra aulas, coordena e orienta estágio Supervisionado no curso de Administração desde 2007, participa de projetos de pesquisa e extensão nas temáticas Economia Solidária, Agricultura Familiar e Agroecologia. Tem prática administrativa, pois trabalhou em empresas privadas. Desenvolve pesquisas e orienta nas seguintes temáticas: Dinâmica organizacional do trabalho, Migração, Organização dos trabalhos em usinas de açúcar e álcool, Desenvolvimento Sustentável. Especialista em Finanças, Controladoria e Auditoria pela (UNEMAT) em 2004, Administradora pela Universidade Estadual do Mato Grosso (UNEMAT) em 2001. CV: http://lattes.cnpq.br/2865351259938143

Aparecida de Fátima Alves Lima, Universidade do Estado de Mato Grosso

Doutoranda em CIências Contábeis no PPG Ciências Contábeis UNISINOS, ingresso em 2017. Mestre em Administração pela Universidad de Extremadura - Espanha (2003), título revalidado pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2006). Especialista em Finanças e Controladoria pela Universidade de Cuiabá (2000) e em Administração Rural pela Universidade Federal de Lavras (2001). graduada em Administração pela Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT (1995). É professora efetiva da Universidade do Estado de Mato Grosso, na cadeira de Administração Financeira e Orçamentária, onde atua na graduação e pós-graduação Lato Sensu nas áreas de Administração e Ciências Contábeis. Tem experiência em gestão tendo atuado em empresa privada por 10 anos. Foi pro-reitora de Administração e Finanças na UNEMAT entre os anos 1998 e 1999. Participa do grupo de Pesquisa GAFA - Gestão e Apoio a Agricultura Familiar da UNEMAT (GAFA), desenvolve estudos em temáticas relacionadas à agricultura familiar, agricultura empresarial e arranjos produtivos locais, abordando aspectos sociais, econômicos e ambientais. Atua em projetos de extensão voltados para empreendimentos rurais de base familiar, sucessão familiar, gestão do agronegócio, custos ambientais e finanças empresariais.

Published

2017-08-12