Traditional and protected urea in the development and production of corn forage

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.003.0006

Keywords:

Urea, Zea mays, Production

Abstract

Brazil stands out among the world corn production scene, however the use of cultivars poorly adapted to producing regions, in addition to the low use of nitrogen fertilizers in cover, reduces the productive potential of areas cultivated with corn in Brazil. Thus, the objective was to evaluate the growth and production of corn (Zea mays L.) hybrid RefúgioMax®, according to sources of nitrogen fertilizers (N) (traditional urea, protected urea). The experiment was conducted in the field, in the experimental area of the CCAE (Center for Agricultural Sciences and Engineering at UFES), located in the city of Alegre-ES. Five treatments arranged in 5 blocks were evaluated in a randomized block design, where treatment 1 was the control (No dose of N). The nitrogen sources tested were: traditional urea (45% N) in doses 10 and 20g and protected urea (Nitro Mais® 44.6% N; B 0.4% and Cu 0.15%) 10 and 20g per cover plant . The conventional urea fertilization provided an increase of 19,790 kg ha-1 and Nitro Mais® 25,500 kg ha-1 of forage. For leaf chlorophyll indexes, the traditional and protected urea fertilization provided aincrease b and total in all concentrations, however chlorophyll a was the only one that obtained a fertilization response at the dosage of 10g of Nitro Mais. Based on the results, it appears that traditional and protected urea influenced the production of forage and the levels of leaf chlorophyll.

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Author Biographies

José Raimundo Fraga de Brito, Universidade Federal do Espírito Santo

Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agronomia

Leandro Pin Dalvi, Universidade Federal do Espírito Santo

Engenheiro Agrônomo (2006) e mestre em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Espírito Santo (2008), Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2011). Atua principalmente em grandes culturas, tratos culturais, Manejo Integrado de Pragas e cafeicultura com ênfase em qualidade.

Leonardo Mardgan, Universidade Federal do Espírito Santo

Técnico Agrícola formado pela Escola Agrotécnica Federal de Alegre (1996), possui graduação em Administração pela Universidade Federal do Espírito Santo (2011). Atualmente é Técnico em Agropecuária da Universidade Federal do Espírito Santo. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Extenção Rural e Produção Vegetal.

Hugo José Gonçalves dos Santos Junior, Universidade Federal do Espírito Santo

Professor da Universidade Federal do Espírito Santo, lotado no Departamento de Agronomia do Centro de Ciências Agrárias e Engenharias. Desenvolve e colabora em projetos de pesquisa relacionados ao uso de inimigos naturais de insetos-praga, com ênfase no controle microbiano de insetos.

Julielson Oliveira Ataide, Universidade Federal do Espírito Santo

Possui graduação em Ciências Biológicas pelo Centro Universitário São Camilo (ES) (2014) e mestrado pela Universidade Federal do Espírito Santo (UFES) (2017) no Programa de Produção Vegetal/ Fitossanidade com enfase em controle de insetos-pragas por inseticidas orgânicos(Óleos essenciais), atualmente doutorando pela Universidade Federal do Espírito (UFES) Programa de Produção Vegetal/ Fitossanidade com enfase em controle de insetos-pragas por inseticidas orgânicos(Óleos essenciais). Foi estagiário do Instituto Chico Mendes (ICMbio) e técnico em análises clínica no Hospital São Francisco de Assis.Tem experiência na área de Biologia Geral.

Hugo Bolsoni Zago, Universidade Federal do Espírito Santo

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Espírito Santo (2002), mestrado em Fitossanidade/Entomologia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2005) e doutorado em Entomologia Agrícola pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2008). Atualmente é professor associado, nível II, no Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo . Na Pós Graduação em Produção Vegetal, realiza pesquisas na área de Entomologia Agrícola, Manejo Fitossanitário e Sistemas de Aeronaves Remotamente Pilotada para Agricultura.

Published

2020-04-02