Irrigation of vegetables by family farmers: a physical, chemical and microbiological analysis of water

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.005.0046

Keywords:

Irrigation water, Water quality, Physico-chemical and microbiological aspects

Abstract

Irrigated agriculture provides an increase in productivity in agricultural systems, however, there is a need to observe both the quantity and the quality of the water available, as the quality of the water to be used can make agricultural products and food security unfeasible, leading to contamination and problems in the irrigation system. Water quality indices provide a simple way to analyze and understand the real situation, to take the necessary measures to avoid contamination and losses in the quality of irrigated water in production. Therefore, this work aimed to analyze the main physical-chemical (turbidity, total solids, and pH) and microbiological (thermotolerant coliforms) variables that define the water quality for irrigation of vegetables consumed raw from family farming, the water samples were collected in two replicas on each property. The results of the analyzes were compared with CONAMA Resolution No. 357/05, for Class 1 waters, which are intended for irrigation of vegetables consumed raw. To better characterize the water quality, a Pearson (r) correlation was made to analyze the relationship between the physical parameters. The results obtained showed that, except for pH, the other variables did not present a risk of damage to the irrigation system and the quality of the irrigated water.

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Author Biographies

Ítallo Jesus Silva, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Graduado em Agronomia (2016) pelo Instituto Federal de Minas Gerais - Campus São João Evangelista

Graziele Wolff de Almeida Carvalho, Instituto Federal de Minas Gerais

Possui graduação em Engenharia Sanitária e Ambiental (2006), mestrado em Ecologia Aplicada (UFLA) e doutorado em Ecologia Aplicada pela mesma instituição. Atualmente é professora no IFMG. Atua na área de Ecologia Aplicada com a utilização de bioindicadores e estudos de sistemas agroflorestais. 

Everson Henrique da Silva Vitor, Instituto Federal de Minas Gerais

Possui graduação em Bacharelado em Agronomia pelo Instituto Federal Minas Gerais-Campus São João Evangelista(2016) e curso-tecnico-profissionalizante em Técnico em Agropecuária pelo INSTITUTO FEDERAL MINAS GERAIS-CAMPUS SÃO JOÃO EVANGELISTA(2011). Tem experiência na área de Agronomia.

Deilson de Almeida Alves, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri-Diamantina

Doutorando no Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri. Mestre em Produção Vegetal. Graduado em Agronomia, Técnico em Agropecuária e Técnico em Florestas pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais - Campus São João Evangelista.

Caique Menezes de Abreu, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri-Diamantina

Engenheiro Agrônomo formado pelo Instituto Federal de Minas Gerais - Campus São João Evangelista, Mestre e Doutorando em Produção Vegetal, atuando nas áreas de genética molecular e Microbiologia do Solo com enfoque em DIVERSIDADE GENÉTICA MICROBIANA pela Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM). É membro do colegiado do Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal - UFVJM, também membro do Conselho de Ensino, Pesquisa e Extensão da UFVJM. Atuou como tutor de Estatística Experimental no IFMG durante 2 anos. Especialização de nível pós-médio em Restauração Ecossistêmica pelo Instituto Terra (2011). Possui formação em Técnico em Agropecuária pela Escola Família Agrícola de Vinhático (2010), Aperfeiçoamento Profissional em Gestão da Propriedade Rural pelo Centro de Formação e Reflexão do Movimento de Educação Promocional do Espirito Santo (MEPES - 2010).

Published

2021-03-28