Intoxication by pesticides in Minas Gerais, Brazil: a study on low education and unprotection of rural workers

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2022.003.0006

Keywords:

Agrochemicals, Employee health, Occupational safety, Rural health

Abstract

In this study, data from reports of exogenous poisoning by pesticides in the state of Minas Gerais were collected and analyzed between 2011 and 2020. During this period, the peak of notifications occurred in 2013 (2,195). There was an increase in the number of notifications related to occupational exposure in the state between 2011 (284) and 2013 (516), with a decline in 2014 (376), a small variation between 2015 (330) and 2019 (369), and a decrease in 2020 ( 272). Considering the classification by toxic agent of poisoning, poisoning by rodenticides (47.51%), followed by pesticides for agricultural use (30.82%), products for veterinary use (10.55%), pesticides predominated in the period. domestic (9.28%) and public health pesticides (1.84%). The analysis of intoxication cases showed greater vulnerability of workers with less education. Through a literature review, risk factors for pesticide poisoning were identified, such as the absence and inadequate use of personal protective equipment (PPE) in productive activities, irregular storage of products and equipment and the performance of inadequate hygiene procedures. and insufficient. The results point to a series of limitations of the public and private sectors in initiatives aimed at preventing accidents and reducing risks associated with the use of pesticides.

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Author Biographies

Alisson Martins Ramos, Secretaria de Estado de Saúde de Minas Gerais

Mestre em Sustentabilidade Socioeconômica Ambiental pela Universidade Federal de Ouro Preto (2016). Referência Técnica em Vigilância em Saúde Ambiental na Secretaria de Estado de Saúde de Minas Gerais/Superintendência Regional de Saúde de Belo Horizonte.

Joice Rodrigues da Cunha, Secretaria de Estado de Saúde de Minas Gerais

Possui graduação em Geologia (2013) e pós-graduação em Engenharia Ambiental e Saneamento (2020). Mestranda em Gestão e Regulação de Recursos Hídricos ( 2021 - 2023). Atualmente é Especialista em Politicas e Gestão da Saúde na Coordenação de Vigilância Ambiental - Secretaria de Estado de Saúde de Minas Gerais. Atua no Programa de Vigilância da Qualidade da Água para Consumo Humano e no Programa Estadual de Monitoramento de Resíduos de Agrotóxico em Água para Consumo Humano.

Milton Cosme Ribeiro, Minas Gerais State Health Department

Graduado em Nutrição pela Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri/UFVJM (2005); Mestre em Ciência dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras/UFLA (2010) e; Doutor em Ciência de Alimentos pela Universidade Federal de Minas Gerais/UFMG (2021). Especialista em Administração Pública/Faculdade SENAC (2015) e em Gestão do Trabalho e da Educação em Saúde/Escola de Saúde Pública de Minas Gerais/ESPMG (2016). Durante o mestrado foi aluno de iniciação cientifica do CNPq no projeto de pesquisa voltado para caracterização e agregação de valor aos frutos do cerrado na linha de pesquisa: ciência e tecnologia de produtos de origem vegetal. No Doutorado pesquisou sobre a rastreabilidade e o controle sanitário de alimentos no Programa de Monitoramento de Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos do Estado de Minas Gerais, na linha de pesquisa: qualidade de alimentos de origem vegetal. Na UFVJM atuou como professor substituto nas disciplinas de Parasitologia Básica e Parasitologia Clínica para os cursos da Faculdade de Ciências da Saúde (2006/2008) e como docente voluntário no Programa de Pós Graduação Ensino em Saúde na disciplina de Epidemiologia (2011/2014), no qual desenvolveu estudos e orientou dissertações na linha de pesquisa: planejamento, gestão e integração universidade e serviços de saúde. Foi preceptor do Programa Tutorial de Educação pelo Trabalho para a Saúde ? PET-Saúde ? Vigilância em Saúde do Ministério da Saúde (2010/2012) e Professor conteúdista da ESPMG no material do curso técnico em Vigilância em Saúde (2012). Atualmente é referência técnica na área de Vigilância Sanitária de Alimentos no cargo de Especialista em Políticas e Gestão da Saúde na Superintendência Regional de Saúde de Belo Horizonte/Secretaria de Estado da Saúde de Minas Gerais. Também está como Conselheiro no Conselho Regional de Nutricionista da 9ª Região/CRN9 (gestão 2020/2023), no qual é membro da Câmara Técnica de Saúde Coletiva e foi coordenador do projeto intitulado: Comida de Verdade na Escola: a importância da nutrição e da agricultura familiar no Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE).

Published

2022-07-02