Physical and chemical analysis of water in three pisciculture systems located on line 610, Jaru (RO)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2021.011.0008

Keywords:

Aquaculture, Water quality, Colossoma macropomum

Abstract

For greater and better fish production, the monitoring of water quality in a fish farming system must be taken into account, thus ensuring good productivity and quality of fish. In this sense, observing the importance of fish farming for the state of Rondônia, this study aimed to carry out a physical-chemical analysis of three different fish farming systems located on line 610, rural area of ​​the city of Jaru-RO, with three sampled points with a total of 56 tanks analyzed. The parameters analyzed were temperature, dissolved oxygen, electrical conductivity, pH, ammonia, total nitrate, total nitrite, total phosphorus, total dissolved solids, turbidity, total alkalinity and total hardness. The analyzes were carried out during the months of February and March 2020. The results were compared with those recommended by current legislation and norms of good practice in the production of fish in tropical waters, belonging to the species Colossoma macropomum. Through the results of the analyzes it is observed that at collection point 01, only 1/16 tanks presented all variables within the standards, with emphasis on the concentration of total phosphorus, in which 93.75% of the tanks in this system presented a value above of the ideal. At collection point 02, all tanks, 6/6, presented some of the variables above the established standards for good practices in fish farming, highlighting the concentration of ammonia in the system, where 83.33% of the tanks presented a value above the recommended value. At collection point 03, only 3/14 tanks had all variables within the standards. Thus, this work demonstrated that fish farmers should perform better monitoring and management of fish farming systems located on line 610 in Jaru/RO, in order to ensure good productivity and better quality of fish, and consequently greater financial return.

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Author Biographies

Hilton Lopes Junior, Instituto Federal de Rondônia

Possui graduação em Licenciatura em Química (FACIMED-2010). Mestrado em produtos Naturais e Sintéticos Bioativos (UNIAN-2015) Atualmente é professor EBTT-DE de Química do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Rondônia (IFRO), campus Jaru. Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química dos Produtos Naturais e Análise Química, atuando principalmente nos seguintes áreas: Química Analítica, Farmacognosia, Físico-Química e Química Orgânica. 

Tauany Mendes Caldeira, Instituto Federal de Rondônia

Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Tecnologia de Alimentos 

Camilly Vitória da Luz Maciel, Instituto Federal de Rondônia

Possui ensino-fundamental-primeiro-graupelo Raimundo Catanhêde(2017). Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos.

Victor Gabriel Farias Gonçalves, Instituto Federal de Rondônia

Formado em Técnico em Cooperativismo Concomitante ao Ensino Médio pelo Instituto Federal de Rondônia - Campus Jaru, e acadêmico do curso de Medicina Veterinária no Instituto Federal de Rondônia - Campus Jaru.

Vanessa Soares Nunes, Instituto Federal de Rondônia

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Plácido de Castro(2015).

Renato Welmer Veloso, Instituto Federal de Goiás

Possui graduação em Engenharia Ambiental (2007), Mestrado (2009) e Doutorado (2014) em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa. Entre Setembro de 2012 a Agosto de 2013 participou do programa Doutorado Sandwich do CNPq, realizando etapas do trabalho da Tese de Doutorado na University of Guelph - Canada. Como área de interesse, destaque para a ciência do solo, com enfoque na Geoquímica Ambiental, atuando principalmente nos seguintes temas: geoquímica de solos e sedimentos contaminados metais pesados, biogeoquímica de arsênio, contaminação de solos e águas por elementos tóxicos e métodos de análise de solo, planta e água. Possui experiência no controle de qualidade para análises de matrizes ambientais e domínio de técnicas analíticas (Espectrofotometria de Absorção, Emissão e Fluorescência Atômica) e dos principais métodos de análise de solos para fins agronômicos, pedológicos e ambientais.

Published

2021-12-25