Fish consumption: an application of the theory of planned behavior

Authors

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-684X.2020.001.0014

Keywords:

Agribusiness, Food Diet, Fish, TCP

Abstract

Health and well-being are increasingly influencing consumption decisions and the fish in turn receives a special highlight in this regard. The food is distinguished by the nutritional value as to the quantity and quality of its proteins. On the other hand, although statistics show expansion in the Brazilian fishery sector, specifically for fish production, per capita consumption does not show growth in the same proportion, this being the least consumed meat in some regions of the country. In the State of Mato Grosso do Sul, fish consumption is well below the national average per capita, only 3.98 kg/inhabitant/year. In view of this scenario, the objective of this study is to investigate whether the Theory of Planned Behavior (TCP) could predict the intention for consumption of fish protein in a sample of South American consumers. The results provide a clearer understanding of fish consumption intentions. In addition, all the original TCP constructs (attitudes, subjective norm, and perceived behavioral control) were significant predictors of protein consumption intent. The construct healthy values were found as an important additional variable when it comes to fish consumption. The results also provide a variety of useful information for the development of new studies and the creation of public campaigns aimed at increasing the consumption of protein in the diet of individuals.

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Author Biographies

Lincoln Pegorari Nunes, Universidade Federal da Grande Dourados

Formado Técnico em Recursos Humanos pela Escola Estadual Senador Filinto Muller. Graduado em Administração pela Universidade Federal da Grande Dourados. Pós Graduando MBA Agronegócios pelo Centro Universitário de Maringá. Pós Graduando em MBA Liderança pela Fundação Getúlio Vargas. Atuei em pesquisas na Academia com foco em Pierre Bourdieu e na Teoria do Comportamento Planejado, em temas voltados à Educação e Agronegócio, principalmente às formas de cooperação e a psicultura no Mato Grosso do Sul. Profissional especialista em gestão financeira e certificado pela ANBIMA.

Fábio Mascarenhas Dutra, Universidade Federal da Grande Dourados

Doutorando em Agronegócios pela UFGD - ( Universidade Federal da Grande Dourados). Mestre em Agronegócios pela UFGD (2014). Especialização em Gestão Empreendedora de Negócios pelo Centro Universitário da Grande Dourados - UNIGRAN (2008). Possui graduação em Administração de Empresas pela Faculdade de Administração de Dourados - FAD (2006). Encontra-se como Professor Assistente em dedicação exclusiva na UFGD - (Universidade Federal da Grande Dourados). Tem experiência nas áreas de Agronegócios, Empreendedorismo, Administração Geral, Marketing e Gestão Estratégica de Negócios. Atualmente desenvolve pesquisas relacionadas ao Bem-Estar Animal na Avicultura de Corte, Gamificação e Comportamento do Consumidor.

João Augusto Rossi Borges, Universidade Federal da Grande Dourados

Graduado em Medicina Veterinária pela Universidade de Passo Fundo (2006). Especialista em Agronegócios pela Universidade de Passo Fundo (2008) e pela Fundação Getúlio Vargas (2010). Mestre em Agronegócios pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2010). PhD em Business Economics pela Wageningen University, Holanda (2015), com período como pesquisador visitante em Cornell University, Estados Unidos (2015). É fundador e coordenador do grupo de pesquisa em Tomada de Decisão no Agronegócio. Visiting researcher na Wageningen University (2019). Atualmente é professor Adjunto na Faculdade de Administração, Ciências Contábeis e Economia (FACE) da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD), Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq - Nível 2 - CA - Extensão Rural e lecturer na Wageningen University. Os atuais interesses de pesquisa se relacionam a aplicação de insights da economia comportamental (behavioral economics), da psicologia social (social psychology) e experimentos para entender decisões.

Published

2020-01-30