Economic viability of implementing a microbrewery located in Estância, a tourist attraction in Sergipe

Authors

  • Pedro Lima Feltrin de Almeida Universidade de São Paulo
  • Karoline Arguelho da Silva Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2179-684X.2023.002.0005

Keywords:

Entrepreneurship, Craft Beer, Tourism, Abais Beach

Abstract

Microbreweries, focusing on the production of craft beer, are an excellent opportunity to undertake in the tourism sector. The coast of Sergipe receives many tourists, especially Abaís beach, which does not yet have an agribusiness focused on the artisanal fermented products sector. Therefore, this research analyzed the economic viability of structuring a microbrewery in Estância, state of Sergipe. To this end, a descriptive bibliographical research was carried out based on the available literature on the topic. Tools such as calculations, budgets, construction scope management, project analytical structure and economic feasibility analysis were used. The internal rate of return was calculated, as well as the net present value, payback and profitability index. Approximately R$419,445.00 thousand reais were needed to implement the microbrewery. However, the return on investment will only occur from the fourth year onwards. The Project Analytical Structure facilitated the understanding of the stages of implementing the microbrewery. Therefore, it was concluded that it is viable to open a microbrewery in Estância/Sergipe, a tourist location.

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Author Biographies

Pedro Lima Feltrin de Almeida, Universidade de São Paulo

Graduado em Engenharia Civil. 

Karoline Arguelho da Silva, Universidade de São Paulo

Possui graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Federal da Grande Dourados. Tem experiência na área de Engenharia de Produção, atuando principalmente nos seguintes temas: planejamento e controle da produção, custos, rentabilidade, análise de viabilidade, projetos industriais, engenharia da qualidade, vivência em gerenciamentos de rotina, desenvolvimento de processos, gestão de resultados, gestão de pessoas. Mestre em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal da Grande Dourados. Doutora no programa de Pós Graduação em Engenharia de Produção pela Escola de Engenharia de São Carlos (EESC-USP).Desenvolveu uma tese de Avaliação do Ciclo de Vida (ACV) da soja em 10 estados brasileiros, abrangendo três diferentes tipos de manejo: convencional, transgênico de primeira geração e transgênico de segunda geração. Avaliou a eficiência técnica e operacional dos impactos utilizando a ferramenta de Análise Envoltória de Dados (DEA).Docente no Centro Universitário da Grande Dourados, nas disciplinas: Engenharia do Produto, Simulação da Produção e TCC. Docente na Especialização Engenharia e Segurança do Trabalho no Centro Universitário da Grande Dourados. Docente na Escola Superior de Ensino Luiz de Queiroz na especialização curso, Gestão de Projetos na disciplina de TCC. Docente na especialização EACH no MBA em Finanças e Controladoria. Facilitadora na Universidade de São Paulo. 

Published

2023-06-19